Γιάννης Τριήρης: Η διαπίστωση των προβλημάτων δεν είναι λύση

Γιάννης Τριήρης: Η διαπίστωση των προβλημάτων δεν είναι λύση
Παρασκευή, 10/05/2024 - 07:54

Κάνει μεγάλο λάθος ο πρωθυπουργός της χώρας αν θεωρεί ότι με το να διαπιστώνει και να παραδέχεται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, έχει κάνει το καθήκον του.

Κάθε άλλο, μάλιστα, συνεχίζει να είναι υπόλογος στην ελληνική κοινωνία που δυστυχώς επί των ημερών του δεν είναι καμία ουσιαστική βελτίωση στην καθημερινότητα της, παρ΄ όλες τις κυβερνητικές φανφάρες για επενδυτικές βαθμίδες και ανάπτυξη.

Κατά τη χθεσινή τους επίσκεψη στο Νοσοκομείο Αττικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έβαλε πάλι την «κασέτα» και υποσχέθηκε ότι τη δεύτερη τετραετία του στην κυβέρνηση θα κάνει ό,τι δεν έκανε τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Θα λύσει τα μεγάλα προβλήματα στον πολύπαθο χώροι της δημόσιας υγείας.

«Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της δεύτερης τετραετίας της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ριζικός εκσυγχρονισμός βασικών υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και πράγματι, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης γίνονται σήμερα πολύ σημαντικές παρεμβάσεις σε όλη την επικράτεια, από τα μεγάλα μας νοσοκομεία μέχρι τα μικρά κέντρα υγείας, με έργα τα οποία έχουν ήδη αρχίσει και παραδίδονται και θα έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπομονή λοιπόν μέχρι τα … επόμενα χρόνια θα κάνουν οι Έλληνες ασθενείς και οι οικογένειες του για να φτιάξει ο Μητσοτάκης τη δημόσια υγεία.

Βέβαια, ο ίδιος έκανε την παραδοχή της κακής κατάστασης των δημόσιων νοσοκομείων και μάλιστα έδειξε και … κατανόηση λέγοντας πως «καταλαβαίνω απόλυτα την -θα έλεγα- οργή, συχνά, των πολιτών από τον τρόπο με τον οποίο έβλεπαν τις υποδομές, ειδικά στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, που δεν νομίζω ότι ήταν αντίστοιχες ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας του 21ου αιώνα».

Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο πρωθυπουργός της χώρας είναι πως οι πολίτες δεν θέλουν την «κατανόηση» του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον κρίσιμο τομέα της δημόσιας υγείας, ούτε τους ενδιαφέρουν οι υποσχέσεις του για λύσεις τα … επόμενα χρόνια.

Θέλουν άμεσες ριζικές λύσεις, όσο άμεσες είναι και οι ανάγκες για την διασφάλιση της υγείας και εν τέλει της ίδιας της ζωής των ασθενών.

Όλα τ’ άλλα είναι διαπιστώσεις και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Ακριβώς ότι πράττει και στον άλλο κρίσιμο τομέα για τη διαβίωση των πολιτών, αυτόν της ακρίβειας.

Και εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρέσκεται στις διαπιστώσεις πως πράγματι υπάρχει ακρίβεια, αλλά λύσεις δεν δίνει.

Αρνείται πεισματικά να μειώσει την άδικη και πολύ υψηλή έμμεση φορολογία, τον ΦΠΑ, ακόμη και στα είδη πρώτης ανάγκης, όπως αρνείται να μειώσει και τους ειδικούς φόρους κυρίως στα καύσιμα που πυροδοτούν τον πληθωρισμό.

Στην Ευρώπη και στην Ελλάδα όλοι μιλούν για τον περιβόητο πλέον «πληθωρισμό απληστίας» των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αλλά ο πρωθυπουργός εθελοτυφλεί.

Αντιπαραθέτει δε, τις δήθεν επιτυχίες της επενδυτικής βαθμίδας και των πρωτογενών πλεονασμάτων, αρνούμενος να αποδεχτεί ότι μ’ αυτές το βιοποριστικό πρόβλημα των Ελλήνων δεν επιλύεται.

Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι πως ο τελικός κριτής, ο Έλληνας ψηφοφόρος θα πράξει με βάση το έργα και όχι τις διαπιστώσεις και τις υποσχέσεις.