Γιάννης Τριήρης: Επιτέλους κάποιος να βάλει «φρένο» στις τράπεζες

Γιάννης Τριήρης: Επιτέλους κάποιος να βάλει «φρένο» στις τράπεζες
Πέμπτη, 09/05/2024 - 07:40

Άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, αποδεικνύοντας έτσι ότι θεωρούν τη χώρα «βιλαέτι» και πράττουν κατά το δοκούν χωρίς κανένα έλεγχο και καμιά επίπτωση.

Σε μια περίοδο που δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα επιτόκια παραμένουν αμετάβλητα οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα κράτησαν σχεδόν στο μηδέν τα επιτόκια καταθέσεων ενώ «τσίμπησαν» προς τα πάνω τα επιτόκια χορηγήσεων φέρνοντας σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τους πελάτες τους, καταθέτες και δανειολήπτες.

Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για τις εξοργιστικές αυτές πρακτικές των τραπεζών, που διαπιστώνουν ότι μπορούν να πράττουν ανεξέλεγκτα και να ορίζουν επιτόκια ταμιευτηρίου για τις καταθέσεις μόλις στο 0,03% και επιτόκια χορηγήσεων για καταναλωτικά δάνεια στο 18%!

Ακόμη και οι προθεσμιακές καταθέσεις έχουν επιτόκια μόλις 0,5% ενώ τα δάνεια προς επιχειρήσεις πάνω από 7% ή ακόμη και υψηλότερα.

Τα μόνα επιτόκια χορηγήσεων που εξακολουθούν να παραμένουν σταθερά είναι των στεγαστικών δανείων, αλλά τέτοιους είδους δάνεια για να χορηγήσουν οι τράπεζες περνάνε από «Ιερά Εξέταση» τους επίδοξους δανειολήπτες.

Είναι προφανές ότι οι παραινέσεις της κυβέρνησης προς τους τραπεζίτες δεν εισακούγονται , αλλά το χειρότερο είναι πως η κυβέρνηση δεν λαμβάνει δραστικά μέτρα για να «συνετίσει» τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και αρκείται σε μια επικοινωνιακή πολιτική, περί δήθεν «τραβήγματος του αυτιού» των τραπεζιτών για να κλείσουν την ψαλίδα, μειώνοντας τα επιτόκια χορηγήσεων και αυξάνοντας τα επιτόκια καταθέσεων.

Και δυστυχώς για τους καταθέτες κυρίως υπάρχει και το πρόσθετο πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού που σε συνδυασμό με τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια καταθέσεων, εξαϋλώνει τις αποταμιεύσεις τους.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών έχουν εκτοξευθεί, φθάνοντας τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023 και τα μερίσματα που συνολικά μοίρασαν στους μετόχους τους τα 800 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι γνωστές οι αστρονομικές αμοιβές των μεγαλοστελεχών τους.

Επιτέλους κάποιος πρέπει να βάλει φρένο στις τράπεζες και αυτός δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση που σφυρίζει αδιάφορα.