Γιάννης Τριήρης: Οι «έξω» βλέπουν τα χάλια μας και μας καθίζουν στο «σκαμνί»

Γιάννης Τριήρης: Οι «έξω» βλέπουν τα χάλια μας και μας καθίζουν στο «σκαμνί»
Παρασκευή, 17/11/2023 - 07:46

Μπορεί στην εσωτερική πολιτική σκηνή – περιέργως πως – η κυβέρνηση να καταφέρνει να σκεπάζει τα ανομήματα της, αλλά οι Ευρωπαίοι, όχι πάντα βέβαια, δεν κάνουν τα στραβά μάτια.

Έτσι, χθες, έγινε γνωστό ότι η Κομισιόν στέλνει την χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όχι για ένα, όχι για δύο, αλλά για τρία σοβαρά ζητήματα, για τα οποία προφανώς θεωρεί ένοχη την κυβέρνηση Μητσοτάκη, γι’ αυτό και την καθίζει στο σκαμνί.

Μάλιστα ένα από αυτά, στοίχισε τη ζωή δεκάδων συμπολιτών μας και υλικές ζημιές δισεκατομμυρίων, αφού πρόκειται για τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Μια φονική καταστροφή, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά την πάγια τακτική της προσπάθησε να αποδώσει στα ακραία καιρικά φαινόμενα και σε παραλείψεις μόνο των τοπικών αρχόντων.

Ήρθε, όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να την κατηγορήσει για σοβαρές παραλείψεις στο μείζον ζήτημα των και πιο συγκεκριμένα επειδή δεν παρείχε επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνων πλημμύρας και επικινδυνότητας πλημμύρας όπως απαιτείται από από σχετική κοινοτική οδηγία.

Μάλιστα αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει από τον Δεκέμβριο του 2019, δηλαδή από την πρώτη τετραετία διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.

Και το σοβαρό δεν είναι ότι δεν κατατέθηκαν από την κυβέρνηση της χώρα οι σχετικοί επικαιροποιημένοι χάρτες επικινδυνότητας πλημμυρών, αλλά ότι προφανώς η κυβέρνηση αγνόησε το μείζον αυτό πρόβλημα με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα κυρίως στη Θεσσαλία.

Και οι παραλείψεις και τα «αμαρτήματα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την Κομισιόν δεν τελειώνουν, μόνο στην αδράνεια και την αναποτελεσματικότητα για τις πλημμύρες.

Και η δεύτερη παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι εξίσου μείζονος σημασίας αφού αφορά επί της ουσίας στην Δημόσια Υγεία και ειδικότερα στην επάρκεια φαρμάκων και υλικοτεχνικής υποδομής για την λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων πολιτικών και στρατιωτικών.

Έτσι η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών από τα δημόσια νοσοκομεία στους προμηθευτές τους.

Η Κομισιόν μάλιστα δίνει και μια άλλη διάσταση στο ζήτημα, ότι με την τακτική αυτή της κυβέρνησης να καθυστερεί τις πληρωμές γίνεται αιτία να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης οι επιχειρήσεις, και ιδίως οι μικρομεσαίες οι οποίες βασίζονται σε τακτικές πληρωμές για να λειτουργήσουν και να διατηρήσουν την απασχόληση.

Και το τρίτο ατόπημα της χώρας μας είναι ότι δεν έκλεισε χώρο υγειονομικής ταφής αποβλήτων στη που αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και ρυπαίνει το τοπικό περιβάλλον. Μολονότι ο χώρος υγειονομικής ταφής δεν λειτουργεί εδώ και περισσότερα από πέντε έτη (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), πρέπει όχι μόνο να κλείσει, αλλά και να αποκατασταθεί, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με απόφαση του Δικαστηρίου του 2014. Όλα τα λάθη με βάση τις ημερομηνίες έγιναν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ.