Γιάννης Τριήρης: Υποκρισία και συγκάλυψη

Γιάννης Τριήρης: Υποκρισία και συγκάλυψη
Πέμπτη, 10/08/2023 - 08:33

Πόσο υποκριτικό είναι να καρατομείς έναν υπουργό γιατί έκανε ολιγοήμερες διακοπές και έλειπε από το πόστο του όταν είχαν ξεσπάσει πυρκαγιές, αλλά να αφήνεις στο απυρόβλητο τον αντικαταστάτη του που απέτυχε ως πολιτικός προϊστάμενος της αστυνομίας να αποτρέψει ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα από οργανωμένους αλλοδαπούς νεοναζί χούλιγκανς στην πρωτεύουσα της χώρας;

Το ερώτημα είναι φιλολογικό και ευκολοαπάντητο. Αποτελεί τεράστια υποκρισία.

Ο Νότης Μηταράκης εκδιώχθηκε από τον υπουργικό του θώκο, για να φανεί ότι ο πρωθυπουργός δεν χαρίζεται σε κανέναν όταν κάνει λάθος. Και μάλιστα εκδιώχθηκε παρά το γεγονός, ότι είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα έλλειπε σε ολιγοήμερες διακοπές. Οι καταστροφικές πυρκαγιές, όμως, έκαψαν το Μηταράκη, παρόλο που σύσσωμη η κυβέρνηση αρνιόταν κάθε ευθύνη για την τεράστια αποτυχία της τόσο στην πρόληψη όσο και στην κατάσβεση και τις απέδιδε στην κλιματική αλλαγή.

Ο πρωθυπουργός, όμως, κατά πως φαίνεται κρίνει με δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Ο νέος υπουργός προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου εξακολουθεί να παραμένει στη θέση του, απολαμβάνοντας της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θεωρεί τόσο σοβαρό το γεγονός ότι χάθηκε η ζωή ενός νέου ανθρώπου, από μια ομάδα οργανωμένων νεοναζί χούλιγκανς που διέσχισαν την μισή Ελλάδα για να φθάσουν ανενόχλητοι στην πρωτεύουσα της χώρας και να δολοφονήσουν και να τραυματίσουν Έλληνες πολίτες.

Δεν ευθύνεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το ότι η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι και μπαινοβγαίνουν εγκληματικές οργανώσεις χωρίς κανείς να τους ελέγχει.

Σίγουρα η ηγεσία της αστυνομίας, ευθύνεται για το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα του φιλάθλου της ΑΕΚ, αλλά εξίσου ή και ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες έχει και η πολιτική ηγεσία της αστυνομίας, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση που κρατάει στα χέρια της την ασφάλεια των πολιτών.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν περίμενε την παραίτηση της κυβέρνησης μετά την δολοφονία του φιλάθλου της ΑΕΚ, αλλά τουλάχιστον οι πολίτες ήλπιζαν ότι θα υπάρξει καταλογισμός και πολιτικών ευθυνών με την καρατόμηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Αλλά αυτό δεν έγινε. Μια παραίτηση για το θεαθήναι, αυτή του Μηταράκη, μάλλον ήταν αρκετή.

Και η αλήθεια είναι ότι όσο η σημερινή κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το ρόλο της αστυνομίας, όπως τον αντιλαμβάνεται, όσοι υπουργοί και αν αλλάξουν στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα είναι υποψήφιοι για καρατόμηση.

Και όσο η κυβέρνηση προάγει στην ηγεσία της Αστυνομίας πρόσωπα με βασικό κριτήριο την πολιτική τους ταυτότητα και αυτοί θα είναι υπό καρατόμηση.

Και επί του προκειμένου όσο η κυβέρνηση, η κάθε κυβέρνηση δεν επιδεικνύει ισχυρή πολιτική βούληση για ένα γενναίο ξεκαθάρισμα και στον χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού, οι εγκληματικές ενέργειες δεν πρόκειται να σταματήσουν.

ΥΓ. Αναλύοντας το γεγονός της δολοφονίας του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και μιλώντας γενικότερα για την οπαδική βία , ο καθηγητής Εγκληματολογίας και πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα είπε μεταξύ άλλων: «Τα κυκλώματα αυτά, αυτές οι οργανώσεις, οι ακραίες, δεν μπορούν να επιβιώσουν, αν δεν λειτουργούν μαζί με την πολιτική διαφθορά, δηλαδή με συγκάλυψη».