Γιάννης Τριήρης: Χάθηκε κάθε έννοια πολιτικής ευθύνης

Γιάννης Τριήρης: Χάθηκε κάθε έννοια πολιτικής ευθύνης
Τετάρτη, 09/08/2023 - 09:11

Είναι πραγματικά εξοργιστικός ο τρόπος με την οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την αποτρόπαιη δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ από τους Κροάτες χούλιγκανς.

Επί της ουσίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, αρνείται κάθε πολιτική ευθύνη και κατά την προσφιλή τακτική των στελεχών της κυβέρνησης ρίχνει τα βάρη στους άλλους και στη συγκεκριμένη περίπτωση στην Αστυνομία.

Βέβαια το ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ουδέποτε παραδέχεται τις ευθύνες της, ακόμη και όταν κάποιοι υπουργοί της, αναγκάζονται εν τέλει να παραιτηθούν μετά από την κατακραυγή της κοινωνίας, όπως για παράδειγμα έγινε με την τραγωδία των Τεμπών.

Στην περίπτωση της άγριας δολοφονίας του φιλάθλου της ΑΕΚ, όμως, ο αρμόδιος υπουργός ξεπέρασε κάθε όριο πολιτικής ανευθυνότητας.

Απαντώντας σε όσους ζητούν την παραίτησή του, είπε προκλητικά πως «Δεν είχα κανένα ενδοιασμό να παραιτηθώ αλλά δεν είναι ευθύνη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη πώς θα καταστρώνει σχέδια αντιμετώπισης των χούλιγκαν».

Εν ολίγοις ο κ. Οικονόμου αρνείται κάθε πολιτική ευθύνη για την απαράδεκτη λειτουργία, στη συγκεκριμένη περίπτωση, της Ελληνικής Αστυνομίας και φορτώνοντας της όλες τις ευθύνες, λες και ο ίδιος δεν είναι ο πολιτικός της προϊστάμενος.

Όταν, όμως, η Αστυνομία έχει επιτυχίες στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, τότε ο εκάστοτε υπουργός σπεύδει να καρπωθεί τις δάφνες. ‘Όταν υπάρχει αποτυχία τότε φταίει μόνο η Αστυνομία.

Αυτό έπραξε και ο κ. Οικονόμου, απαξιώνοντας πλήρως την Ελληνική Αστυνομία, καθώς δήλωσε: «αναλαμβάνω την ευθύνη να δουλέψουμε σκληρά και να αλλάξουμε την Ελληνική Αστυνομία».

Κάπου έχει δίκιο ο κ. Οικονόμου. Πράγματι η ελληνική αστυνομία χρειάζεται αναβάθμιση και αλλαγές. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτός είναι ο κατάλληλος να τις κάνει. Ο κ. Οικονόμου απέτυχε οικτρά στα καθήκοντα του ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, από την φύση του εγκλήματος που διαπράχθηκε.

Ο κ. Οικονόμου είναι αυτός που πρέπει πρώτα να «αλλαχτεί» μετά από μια τέτοια εγκληματική ενέργεια και στη συνέχεια να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στην Αστυνομία.

Ας μην ξεχνά άλλωστε ότι ο προκάτοχος του Νότης Μηταράκης παραιτήθηκε γιατί πήγε ολιγοήμερες διακοπές εν μέσω πυρκαγιών.

Το απογοητευτικό είναι ότι οι επιλογές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου που έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα την προστασία του πολίτη αποδεικνύονται τραγικά λανθασμένες.

Στην περίπτωση των πυρκαγιών «έφαγε» τον Μηταράκη, στην περίπτωση της άγριας δολοφονίας του φιλάθλου της ΑΕΚ από αλλοδαπούς χούλιγκανς που διέσχισαν τη χώρα μας ανενόχλητοι δεν θα πρέπει να καταλογιστεί εκτός από υπηρεσιακή ευθύνη και πολιτική;

Προφανώς και πρέπει. Όσο και αν ο κ. Οικονόμου ανήκει στον στενό πρωθυπουργικό κύκλο δεν μπορεί να παραμένει στην θέση του σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.

Η «τραγική αποτυχία» που ο ίδιος καταλόγισε στην αστυνομία, πρωτίστως είναι δική του. Και του πρωθυπουργού που τον επέλεξε και συνεχίζει να τον στηρίζει.