Γιάννης Τριήρης: Τα καλά «νούμερα για την οικονομία δεν … τρώγονται

Γιάννης Τριήρης: Τα καλά «νούμερα για την οικονομία δεν … τρώγονται
Τετάρτη, 12/10/2022 - 07:21

Βγήκε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χθες, να μας πει ότι η ελληνική οικονομία έχει καλές επιδόσεις, καλά νούμερα και να προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 5,2% για εφέτος και 1,8% το 2023.

Την ίδια μέρα που η κυβέρνηση ανακοίνωνε ένα κατάλογο με καμμιά πενηνταριά κατηγορίες προϊόντων που θα τη στείλει λέει στα μεγάλα σούπερ μάρκετ για να επιλέξουν αυτά πιο συγκεκριμένα τα προϊόντα που θα κάνουν προσπάθεια να μην αυξήσουν τις τιμές τους.

Προφανώς κάποιοι μα περνάνε για ανόητους. Την ώρα που ο πληθωρισμός καλπάζει και δυστυχώς η χώρα μας είναι πρωταγωνίστρια στην ακρίβεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αν οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αποφασίσουν να μην αυξήσουν πάνω από τον πληθωρισμό τις τιμές σ΄ αυτά τα λίγα προϊόντα, εμείς λύσαμε το πρόβλημα μας.

Γιατί αυτό προβλέπει η «συμφωνία» του υπουργείου Ανάπτυξης με τα σούπερ μάρκετ. Να επιλεγούν κάποια βασικά προϊόντα, άκρως αναγκαία για την διαβίωση των καταναλωτών και οι τιμές τους, όχι να μειωθούν ή έστω να παραμείνουν στάσιμες, αλλά απλώς να μην αυξηθούν πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό, που είναι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ 12%.

Βέβαια στη χθεσινή του έκθεση το ΔΝΤ προβλέπει για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, ότι θα διαμορφωθεί - με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που χρησιμοποιεί η Eurostat - σε μέσα επίπεδα εφέτος στο 9,2% .

Ακόμη και έτσι τις νέες αυξήσεις στα είδη σούπερ μάρκετ σε καμιά περίπτωση δεν τις γλιτώνουμε. Και πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι αν περιοριστούν σε μονοψήφιο αριθμό στα ελάχιστα «επιλεγμένα» προϊόντα που η κυβέρνηση και τα σούπερ μάρκετ θέλουν να μας επιβάλλουν στο τραπέζι μας.

Αναγκαστική … δίαιτα με 50 προϊόντα -ας ελπίσουμε όχι υποβαθμισμένης ποιότητας ή λίγο πριν την ημερομηνία λήξης τους- δηλαδή είναι η απάντηση της κυβέρνησης στην ακρίβεια και κυρίως στην αισχροκέρδεια που επικρατεί στην ελληνική αγορά.

Κάτι λάθος υπολογίζει η κυβέρνηση. Οι όποιες θετικές μακροοικονομικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία δεν γεμίζουν το καλάθι της νοικοκυράς και δεν … τρώγονται.

Απαιτείται κατά συνέπεια άμεση απάντηση στην αισχροκέρδεια και την ακρίβεια, έστω και αν αυτό δυσαρεστήσει τους ισχυρούς της αγοράς.

Το δόγμα «ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει και ασύδοτη αγορά», πρέπει να αποτελέσει τη βάση της πολιτικής που πρέπει να εφαρμοστεί στη σημερινή αρνητική συγκυρία -και όχι μόνο- προκειμένου να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή.

Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται, ενώ θεωρούν ότι η ύφεση βρίσκεται προ των πυλών.

Σε καιρούς λοιπόν «οικονομικού Αρμαγεδδώνα» μια λίστα με 50 προϊόντα δεν είναι ούτε καν … ασπιρίνη για τον καρκίνο.