Γιάννης Τριήρης: Οι «πολιτικές» επιπτώσεις του ενεργειακού πολέμου

Γιάννης Τριήρης: Οι «πολιτικές» επιπτώσεις του ενεργειακού πολέμου
Τρίτη, 11/10/2022 - 05:52

Ένα ακόμη χτύπημα όχι μόνο «εντυπώσεων», αλλά και πολιτικής ουσίας δέχονται οι ΗΠΑ από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, μέσα σε λίγες ημέρες, στο πεδίο του ενεργειακού πόλεμου που έχει ξεσπάσει μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος περιμένει στη Μόσχα τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ-Ναχιάν.

Μια συνάντηση με βαρύνουσα σημασία, τι στιγμή που μαίνεται ο ενεργειακός πόλεμος σε ολόκληρη την υφήλιο και βέβαια αμέσως μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, που έκανε έξαλλες τις ΗΠΑ.

Γιατί δεν είναι μόνο το οικονομικό κόστος, αφού η τιμή του μαύρου χρυσού σκαρφάλωσε και πάλι στα 100 δολάρια το βαρέλι, οξύνοντας τα προβλήματα εν μέσω κρίσης, αλλά και γιατί οι θεωρούμενες φιλικές χώρες του Κόλπου, όπως τα ΗΑΕ, δείχνουν σημάδια μιας πολιτικής στροφής σε ότι έχει να κάνει με τις σχέσεις τους με τη Ρωσία.

Άλλωστε όχι μόνο τα ΗΑΕ αλλά και η Σαουδική Αραβία, ουδέποτε καταδίκασαν ευθέως τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία και αρκέστηκαν σε νουθεσίες για μια διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης.

Τώρα με την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΑΕ στον Πούτιν, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν έντονα για το μέλλον των σχέσεων τους με τις πλούσιες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Ο κίνδυνος να χάσουν συμμάχους στον Κόλπο είναι ορατός και αυτό πρέπει να ανησυχεί περισσότερο τις ΗΠΑ.

Γιατί η κίνηση της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ και στη συνέχεια οι επαφές με τον Πούτιν δεν μπορούν να εκληφθούν μόνο ως οικονομικές αποφάσεις για τον έλεγχο των τιμών του μαύρου χρυσού, αλλά και ως πολιτικές επιλογές.

Όσο και αν αυτό το αρνείται ο ΟΠΕΚ, η πολιτική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα οικονομικά συμφέροντα. Και αυτή την περίοδο με τις αποφάσεις του ο ΟΠΕΚ κατάφερε να δώσει ισχυρή ώθηση προς τα πάνω στις τιμές του πετρελαίου που αγγίζουν εκ νέου τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Αυτή η εξέλιξη, όμως, πάνω απ΄ όλους ευνοεί τον Πούτιν, καθώς του δίνει τεράστια έσοδα για να συνεχίσει τον πόλεμο του, που έχει εξελιχθεί όχι μόνο σε πόλεμο κατά της Ουκρανίας, αλλά και κατά των ΗΠΑ και της Δύσης.

Και ο ΟΠΕΚ στον πόλεμο αυτό φαίνεται να παίρνει το μέρος της Ρωσίας, πάντα βέβαια με τα … αζημίωτο.

ΥΓ. Και δεν είναι μόνο οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες που εμμέσως πλην σαφώς ενισχύουν τον Πούτιν, αλλά και οι έριδες που υπάρχουν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ο Ρώσος πρόεδρος εξακολουθεί να έχει θαυμαστές, με πρώτο και καλύτερο τον Όρμπαν.