Γιάννης Τριήρης: Η ενεργειακή ακρίβεια και η … κανονικότητα του «δεν πληρώνω»

Γιάννης Τριήρης: Η ενεργειακή ακρίβεια και η … κανονικότητα του «δεν πληρώνω»
Παρασκευή, 12/08/2022 - 07:19

Για τους Έλληνες το κίνημα «δεν πληρώνω» φυσικό είναι να υπάρχει νωπό στις μνήμες τους, καθώς αναπτύχθηκε τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια που δεν απέχουν και πολύ από τη σκληρή σημερινή πραγματικότητα.

Η ενεργειακή ακρίβεια, όμως, σε ολόκληρη την Ευρώπη και γενικότερα στον πλανήτη, «ξύπνησε» τα κινήματα αυτά και σε πολύ πλουσιότερες χώρες, που όπως αποδεικνύεται δεν κατάφεραν να βρεθούν στο απυρόβλητο.

Και μιλάμε για τη Μεγάλη Βρετανία όπου το τελευταίο διάστημα στα μέσα μαζικής δικτύωσης επικρατεί το hashtag #DontPayUk.

Μια κίνηση Βρετανών «αγανακτισμένων» προτρέπει τους καταναλωτές να μην πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης και ήδη πάνω από 100.000 πολίτες έχουν υπογράψει τη σχετική online διακήρυξη , με τους πρωτεργάτες του κινήματος να εκτιμούν ότι σε λίγο θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο.

Μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα που ανακοινώθηκε επισήμως στους Βρετανούς , πως οι ενεργειακοί τους λογαριασμοί θα ξεπεράσουν τον φετινό χειμώνα τις 4.420 λίρες ετησίως, δεν είναι να απορεί κανείς αν το κίνημα «δεν πληρώνω» γιγαντωθεί προκαλώντας πολιτικο-οινομικό-κοινωνικές αναταράξεις .

Και φυσικά δεν είναι μόνο οι Βρετανοί που αντιμετωπίζουν οξύτατα οικονομικά προβλήματα, λόγω των τρομακτικών αυξήσεων σε ενέργεια αλλά και τρόφιμα. Είναι σχεδόν στο σύνολο τους οι λαοί της Ευρώπης, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο.

Κάτι λοιπόν γίνεται στραβά από τις πολιτικές ηγεσίες στην γηραιά ήπειρο.

Δεν είναι δυνατόν οι λαοί να απειλούνται με οικονομική συντριβή, να μην μπορούν να πληρώσουν τη θέρμανση τους και τις μετακινήσεις τους και ακόμη χειρότερο τα προϊόντα για την διαβίωση τους, την ίδια ώρα που οι ενεργειακές εταιρείες αισχροκερδούν και οι εφοπλιστές πλουτίζουν με τις μεταφορές καυσίμων.

Οι αντοχές των ευρωπαίων πολιτών είναι πλέον εμφανές ότι εξαντλούνται. Ιδιαίτερα των πολιτών των χωρών της νότιας Ευρώπης, με πρώτους και «καλύτερους» τους Έλληνες που «έζησαν» μνημόνια, πανδημίες και λοκντάουν, πραγματικό πόλεμο μέσα στην Ευρώπη και τώρα έναν τρομακτικό πληθωρισμό.

Καταστάσεις πολύ δύσκολες που απέχουν πολύ από την επιστροφή στην «κανονικότητα» που τους είχαν τάξει και συνεχίζουν να τους τάζουν οι πολιτικοί τους ηγέτες.

Κανένας πολίτης δεν επιθυμεί να «παρανομεί» και να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις του. Αλλά όταν αυτές εν τοις πράγμασι δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν, τότε το «δεν πληρώνω» παύει να είναι μια κινηματική αντίδραση και γίνεται δυστυχώς η νέα σκληρή … «κανονικότητα» για τους πολίτες.

Μια «κανονικότητα» που δεν πιέζει μόνο τις κοινωνίες αλλά και τις πολιτικές ηγεσίες που σήμερα κυβερνούν και αν δεν βρουν λύσεις θα «θαφτούν» στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.