Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ προειδοποιεί για αυξανόμενη αβεβαιότητα αλλά επιβεβαιώνει τις προοπτικές ζήτησης

Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ προειδοποιεί για αυξανόμενη αβεβαιότητα αλλά επιβεβαιώνει τις προοπτικές ζήτησης
Τετάρτη, 14/06/2023 - 06:37

Ο ΟΠΕΚ βλέπει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου στα 2,35 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Ο ΟΠΕΚ διατήρησε την Τρίτη την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το 2023 ως επί το πλείστον αμετάβλητη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά προειδοποίησε για αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα στο μέλλον λόγω των υψηλών επιτοκίων και του επίμονου πληθωρισμού.

Ο ΟΠΕΚ βλέπει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου στα 2,35 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) φέτος στην υπό στενή παρακολούθηση Μηνιαία Έκθεση για την Αγορά Πετρελαίου (MOMR) που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, ουσιαστικά αμετάβλητη από την εκτίμηση των 2,33 εκατομμυρίων bpd στην έκθεση του περασμένου μήνα.

Το συντριπτικό μέρος της αύξησης θα προέλθει από τις οικονομίες εκτός ΟΟΣΑ, όπου η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά περίπου 2,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ η ζήτηση πετρελαίου του ΟΟΣΑ θα αυξηθεί μόνο κατά 50.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση.

Ενώ το καρτέλ διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμησή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το 2023 για τέταρτο συνεχή μήνα, προειδοποίησε για υψηλότερους κινδύνους όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη.

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται στο 2,6% φέτος, αμετάβλητη από την έκθεση του Μαΐου, αλλά ο ΟΠΕΚ σημείωσε ότι «ενώ οι οικονομικές δραστηριότητες είναι σταθερές μέχρι στιγμής στο 1ο εξάμηνο του 22, η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να κινείται μέσα από αβεβαιότητες, όπως ο υψηλός πληθωρισμός, τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη και τα υψηλά επίπεδα χρέους σε πολλές περιοχές».

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, «αυξάνονται οι αβεβαιότητες όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη το 2ο εξάμηνο του 23 εν μέσω του συνεχιζόμενου υψηλού πληθωρισμού, των ήδη αυξημένων βασικών επιτοκίων και των στενών αγορών εργασίας».

«Επιπλέον, εξακολουθεί να μην είναι σαφές πώς και πότε μπορεί να επιλυθεί η γεωπολιτική σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη», δήλωσε ο ΟΠΕΚ, αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μέχρι στιγμής φέτος, τα θετικά αποτελέσματα της επαναλειτουργίας της Κίνας συνέχισαν να στηρίζουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, ενώ βοήθησε και η ανθεκτική ανάπτυξη των ΗΠΑ.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, η ζήτηση πετρελαίου στις χώρες εκτός ΟΟΣΑ προβλέπεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 2,2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα σε ετήσια βάση, με την Κίνα να παραμένει ο μεγαλύτερος συντελεστής στην αύξηση της ζήτησης, σημείωσε ο ΟΠΕΚ.

Ωστόσο, οι πρόσφατες αναταράξεις στον τραπεζικό τομέα και το υψηλό δημόσιο χρέος σε πολλές οικονομίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανησυχίες για τις κεφαλαιαγορές και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, σύμφωνα με το καρτέλ.

Ανοδικές προοπτικές για την ανάπτυξη της οικονομίας και της ζήτησης πετρελαίου θα μπορούσαν να προέλθουν από «μια ακόμη ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη στην Κίνα», καθώς και από τις ΗΠΑ που θα διατηρήσουν τη δυναμική ανάπτυξης του πρώτου εξαμήνου και θα διαχειριστούν ταυτόχρονα μια ήπια προσγείωση μετά από όλες τις αυξήσεις των επιτοκίων, ανέφερε ο ΟΠΕΚ.