Γιάννης Τριήρης: Χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης

Γιάννης Τριήρης: Χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης
Δευτέρα, 04/03/2024 - 07:26

Ως ενσυναίσθηση ορίζεται η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, και η κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του.

Ό,τι ακριβώς απουσιάζει από την σημερινή κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος μάλιστα το επικυρώνει μα τα ίδια του τα γραπτά.

Στην καθιερωμένη του πλέον ανάρτηση στο facebook κάθε Κυριακή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα με τους 57 νεκρούς στα Τέμπη.

Και έγραψε χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης στην ανάρτηση του, ότι θεωρηθεί κάποιες καταθέσεις ανθρώπων που έχασαν στο δυστύχημα τα παιδιά τους ως «ακραίες».

Εμμέσως πλην σαφώς δηλαδή χαρακτηρίζει «ακραίους» τους χαροκαμένους γονείς, που ζητούν δικαιοσύνη για τον άδικο χαμό των παιδιών τους, δείχνοντας ανίκανος να κατανοήσει τον πόνο τους και την επιθυμία τους να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι και κυρίως οι πολιτικά υπεύθυνοι για την τραγωδία.

Βέβαια, εντέχνως είχε φροντίσει προηγουμένως να ρίξει κροκοδείλια δάκρυα για την τραγωδία των Τεμπών και να ισχυριστεί ότι η δικαιοσύνη θα ρίξει φως στα αίτια του δυστυχήματος και θα βρει τους ενόχους που θα τιμωρηθούν, χωρίς καμία απολύτως αναφορά στους πολιτικά υπευθύνους.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε:

«Καλημέρα σε όλες και όλους. Αφήσαμε πίσω τον Φεβρουάριο μέσα στο βαρύ κλίμα της αναβίωσης του εθνικού τραύματος από την τραγωδία των Τεμπών. Με την αυτονόητη απαίτηση των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους, όσων τραυματίστηκαν αλλά και όλης της κοινωνίας να απαντηθεί τι έφταιξε, να αναδειχθούν όλες οι αιτίες που προκάλεσαν το κακό. Και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Και αυτό θα γίνει. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Κινείται με ανεξαρτησία και ευθύνη, σε βάθος και στον ανώτατο βαθμό. Και είμαι βέβαιος ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για να καταδειχθεί η αλήθεια, να ερευνηθούν και να απαντηθούν όλες οι καταθέσεις, ακόμη και οι πιο ακραίες. Δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά που να δηλητηριάζει τη δημόσια ζωή και την εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Ακόμη κι αν αυτό απαιτήσει λίγο περισσότερο χρόνο».

Τι δεν έγραψε ο πρωθυπουργός, αν και όλοι οι πολίτες το γνωρίζουν; Πως για να τιμωρηθούν οι ένοχοι που έχουν την ιδιότητα του πολιτικού απαιτείται προηγουμένως να έχει υπάρξει η έγκριση της Βουλής των Ελλήνων. Μια Βουλή που η κυβέρνηση του ελέγχει πλήρως και κατά συνέπεια όση εμπιστοσύνη –δικαίως ή αδίκως- έχουν στην Δικαιοσύνη οι πολίτες, αυτή δεν θα διαλύσει τις σκιές που δηλητηριάζουν τη δημόσια ζωή, αφού για τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων δεν αποφασίσει η Δικαιοσύνη αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία.

Άλλωστε είναι γνωστό και έχει καταγγελθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι ακόμη και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής κλήθηκαν να καταθέσουν μάρτυρες που δεν είχαν τίποτα να πουν για να πέσει φως στην υπόθεση, ενώ αποκλείστηκαν πολλοί άλλοι που είχαν πολλά να πουν αλλά όχι αρεστά στην κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση για την κοινή γνώμη το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ήταν ένα ένα έγκλημα για το οποίο υπεύθυνα είναι και πολιτικά πρόσωπα που όλα δείχνουν ότι τελικά θα μείνουν στο απυρόβλητο.