Γιάννης Τριήρης: Επί ξυρού ακμής

Γιάννης Τριήρης: Επί ξυρού ακμής
Πέμπτη, 29/02/2024 - 07:05

Αν μπορούσε να δει την πραγματική εικόνα της κοινωνίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έπρεπε να είχε αρχίσει να ανησυχεί και μάλιστα πολύ.

Γιατί οι δημοσκοπήσεις που τόσο πιστεύει δείχνουν την κατηφόρα που έχει πάρει η δημοτικότητα του το τελευταίο διάστημα, έστω και αν εξακολουθεί να παραμένει και μάλιστα με διαφορά ο δημοφιλέστερος και καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

Η εικόνα αυτή των δημοσκοπήσεων με την «καταλληλότητα» του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχει κατρακυλήσει μόλις στο 28,9% στην τελευταία δημοσκόπηση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, αλλά και των αντιπάλων του Στέφανου Κασσελάκη στο 7,7% και του Νίκου Ανδρουλάκη στο 7,2% είναι ενδεικτική της απογοήτευσης των πολιτών για τους πολιτικούς ταγούς της χώρας μας.

Λαϊκά κάποιοι θα έλεγαν την παροιμία «στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος».

Πάντως η πτώση της «καταλληλότητας» Μητσοτάκη για πρωθυπουργός είναι εντυπωσιακή και αν συνεχιστεί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα οδηγήσει πολιτικά, εν όψει μάλιστα και των επικείμενων ευρωεκλογών.

Γιατί μιλάμε πραγματικά για καταβαράθρωση. Σε δημοσκόπηση στις 22 Φεβρουαρίου ο Μητσοτάκης εμφάνιζε «καταλληλότητα» 40%, ενώ, χθες 28 Φεβρουαρίου σε άλλη δημοσκόπηση έπεσε στο 28,9%. Μόλις σε μια εβδομάδα. Αντίθετα οι πολιτικοί αντίπαλοι του Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης μήνες τώρα βρίσκονται σε μονοψήφια ποσοστά, χωρίς σκαμπανεβάσματα.

Το πλέον ανησυχητικό για τον Μητσοτάκη είναι ότι αυτός που δείχνει ολοένα και περισσότερο να ανεβαίνει στις προτιμήσεις των πολιτών είναι εκ δεξιών του. Ο Κυριάκος Βελόπουλος –με ποσοστό «καταλληλότητα» για πρωθυπουργός στο 7,4%- που «απειλεί» όχι μόνο Κασσελάκη και Ανδρουλάκη λόγω ποσοστών καταλληλότητας, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του αποσπάσει ψηφοφόρους.

Αυτή την εξέλιξη, πάντως, την έχει αντιληφθεί ο πρωθυπουργός που κάνει σπασμωδικές κινήσεις προκειμένου να την αναστρέψει ή έστω να την συγκρατήσει.

Ενδεικτικό του πανικού Μητσοτάκη για τον εκ δεξιών του κίνδυνο είναι η άρνηση του κυρώσει ως οφείλει τα τρία μνημόνια εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Γνωρίζει ότι μια τέτοια κίνηση θα ξεσήκωνε και πάλι θύελλα διαμαρτυριών από το δεξιό κοινό της χώρας, που άλλωστε είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, όσο και αν ο ίδιος θέλει να αυτοαποκαλείται κεντρώος.

Πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είναι η Ελληνική Λύση ή τα άλλα μικρότερα κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη, αλλά οι σκληροί δεξιοί μέσα στο ίδιο του το κόμμα.

Είναι ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, που ήδη έχει δείξει τις διαθέσεις του, όταν ο Μητσοτάκης προσπαθεί να περάσει νομοθετήματα με τα οποία δεν συμφωνεί η «συνείδηση» του.

Έκανε κακό χαμό με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και ο πρωθυπουργός φοβάται νέες θύελλες, σε περίπτωση κύρωσης των τριών μνημονίων εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Και παίζει «καθυστερήσεις» τουλάχιστον μέχρι να φθάσουν οι ευρωεκλογές προσπαθώντας να ισορροπήσει επί ξυρού ακμής μεταξύ κεντροδεξιάς και ακροδεξιάς.