Γιάννης Τριήρης: «Μάννα εξ ουρανού» ή «τυράκι στη φάκα»;

Γιάννης Τριήρης: «Μάννα εξ ουρανού» ή «τυράκι στη φάκα»;
Δευτέρα, 26/02/2024 - 07:33

Ως «μάννα εξ ουρανού» θεωρεί προφανώς ο πρωθυπουργός τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το απέδειξε στην καθιερωμένη ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάθε Κυριακή, για τα πεπραγμένα του την εβδομάδα που παρήλθε.

Από το ευρωπαϊκό αυτό ταμείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύθηκε, χθες, ότι θα πάρει 60 εκατομμύρια ευρώ για να πληρώσει κάποιες από τις χειρουργικές επεμβάσεις που θα αρχίσουν να γίνονται στα επί πληρωμή από τους ασθενείς απογευματινά χειρουργεία των κατ’ ευφημισμόν πλέον κρατικών νοσοκομείων.

Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας έχει λαμβάνειν συνολικά από το Ταμείο 35,95 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων βέβαια περίπου τα μισά 17,73 δισ. ευρώ είναι δάνεια που θα πρέπει να επιστραφούν. Κατά συνέπεια είναι αναγκαίο να χρησιμοποιούνται ορθά και όχι για πρόσκαιρες λύσεις χρονιζόντων προβλημάτων, όπως η κατάρρευση της δημόσιας υγείας.

Αντί να δώσει λοιπόν 60 εκατ. ευρώ στους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων για να κάνουν υπερωρίες στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, ας χρησιμοποιήσει το κονδύλι αυτό για να γίνουν μόνιμες προσλήψεις και να ενισχυθεί το ανεπαρκέστατο ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων.

Δεν το πράττει, όμως, γιατί ο στόχος του είναι άλλος και όχι να μην επιβαρυνθούν κάποιοι ασθενείς και μάλιστα για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρι να δαπανηθούν τα 60 εκατ. ευρώ.

Ο στόχος του είναι να μετατρέψει έστω και σταδιακά τη δημόσια υγεία σε ιδιωτική ή έστω σε ένα μικτό μόρφωμα. Απλά έχει αλλεργία σε κάθε τι δημόσιο.

Ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός στην ανάρτηση του ότι έγινε μελέτη και πως με τα απογευματινά χειρουργεία , η δυναμικότητα του συστήματος αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20% ώστε να εξαλειφθεί η λίστα αναμονής που υπάρχει στα δημόσια νοσοκομεία.

Μα οι ίδιοι οι γιατροί του ΕΣΥ φωνάζουν ότι έχουν εξαντληθεί και βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης, λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας και λειψανδρίας. Αυτοί λοιπόν οι εξαντλημένοι γιατροί θα κάνουν υπερωρίες πάνω από τα χειρουργικά τραπέζια; Με τι αντοχές;

Μήπως ελλοχεύει ο κίνδυνος ιατρικών λαθών; Ή μήπως κάποιοι μειώσουν τα πρωινά χειρουργεία για να κάνουν ξεκούραστοι τα επί πληρωμή απογευματινά και κατά συνέπεια η λίστα αναμονής συνεχίσει να αυξάνεται;

Και κάτι ακόμη που έγραψε ο πρωθυπουργός, είναι άξιο σχολιασμού. Ισχυρίστηκε ότι οι ουρές στα χειρουργεία οφείλονται στην πανδημία του κορωνοϊού!

Πάντα για τον κ. Μητσοτάκη κάτι ή κάποιοι άλλοι φταίνε τα προβλήματα των πολιτών. Ποτέ οι δικές του πολιτικές αποφάσεις και πράξεις.

Όχι, για τις τεράστιες και απαράδεκτες για ευρωπαϊκή χώρα ουρές στα χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων φυσικά και δεν ευθύνεται η πανδημία του κορωνοϊού. Ευθύνεται η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Και όσο το πρόβλημα παραμένει και προωθούνται λύσεις τύπου «θα πληρώνονται οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων με επιπλέον χρήματα για να δουλεύουν και απογεύματα» η αποδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αρχικά και η ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων στη συνέχεια είναι δυστυχώς μονόδρομος.

Το «τυράκι» ότι για κάποιες λίγες επεμβάσεις στα κατ’ ευφημισμόν πλέον δημόσια νοσοκομεία, μέχρι εξαντλήσεως των 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν θα πληρώνουμε εμείς, δεν πρέπει να μας βάλει στα «φάκα».