Γιάννης Τριήρης: Όνειρο θερινής νυκτός το brain gain

Γιάννης Τριήρης: Όνειρο θερινής νυκτός το brain gain
Τρίτη, 14/11/2023 - 06:21

Όταν η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη κέρδισε τις εκλογές του 2019 είχε διαφημίσει ότι με την ανάπτυξη που θα πετύχει στη χώρα, εκτός των άλλων να καταφέρει και το πολυπόθητο brain gain, την επιστροφή δηλαδή στην Ελλάδα χιλιάδων μορφωμένων Ελλήνων μεταξύ 20-39 ετών έφυγαν σε κράτη του εξωτερικού, σε αναζήτηση καλύτερων προοπτικών εργασίας και επαγγελματικής εξέλιξης.

Πέρασαν περισσότερα από 4 χρόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κέρρισε εκ νέου τις εθνικές εκλογές, αλλά η χώρα δεν πέτυχε το brain gain.

Το αντίθετο μάλιστα. Στην προσέλκυση ταλέντων είναι στην 27η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή ουραγός.

Η τεράστια αυτή αποτυχία της Ελλάδας πιστοποιήθηκε από την Insead που πριν μερικές ημέρες δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα του «2023 Global Talent Competitiveness Index», με τον οποίο αναδεικνύει τις σημαντικότερες χώρες διεθνώς ως προς την προσέλκυση ταλέντων.

Σύμφωνα με την νέα έρευνα, λοιπόν η Ελλάδα, καταλαμβάνει την 39η θέση σε σύνολο 134 χωρών, ενώ έρχεται 27η μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Έχει εν ολίγοις τη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ όταν μάλιστα στη σχετική λίστα οι 7 από τις 10 κορυφαίες χώρες του Δείκτη είναι ευρωπαϊκές.

Σύμφωνα με την Insead, το top 10 των πιο ανταγωνιστικών χωρών στην προσέλκυση ταλέντων είναι το εξής: Ελβετία, Σιγκαπούρη, ΗΠΑ, Δανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Αυστραλία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Έχει σημασία να τονιστεί ότι η εταιρεία τονίζει πως οι χώρες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας της προσέλκυσης ταλέντων χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα κοινωνικής προστασίας, προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και γενικότερα έχουν υψηλή ποιότητα ζωής.

Ό,τι ακριβώς δεν έχει η χώρα μας, έστω και αν τα Μνημόνια έχουν τελειώσει προ πολλού.

Οι μισθοί στον ιδιωτικό –και στον δημόσιο- τομέα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, ενώ ψαλιδίζονται ακόμη περισσότερο από την ακρίβεια κατατρώει τα εισοδήματα.

Όσο για το φυσικό περιβάλλον στην χώρα μας έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει πλημμύρες και πυρκαγιές, ενώ δεν υπάρχει κανένας σοβαρός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Και όλα αυτά ενώ όλες οι έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι στην πλειοψηφία τους όσοι νέοι επιστήμονες εγκατέλειψαν την χώρα, δηλώνουν ότι θα επέστρεφαν στην γενέτειρα τους εάν είχαν τα ίδια ή καλύτερα έσοδα με αυτά που έχουν στο εξωτερικό.

Μέχρι να συμβεί αυτό, αν συμβεί ποτέ, η Ελλάδα θα είναι ουραγός στην προσέλκυση ταλέντων με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο προσέλκυσης ταλέντων άλλων εθνικοτήτων ούτε λόγος. Όταν δεν επιστρέφουν τα δικά σου παιδιά πως να έρθουν τα ξένα.