Γιάννης Τριήρης: Τελικά στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις;

Γιάννης Τριήρης: Τελικά στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις;
Παρασκευή, 06/10/2023 - 07:09

Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να λέμε πως είσαι ό,τι δηλώσεις. Και το έχουμε δει σε πλείστες περιπτώσεις να ισχύει και μάλιστα για τους δεξιοτέχνες της επικοινωνίας ή της παραπλάνησης να αποφέρει και καρπούς, έστω και πρόσκαιρα.

Και δεν ισχύει μόνο σε ατομικό, αλλά και σε συλλογικό επίπεδο επίπεδο. Παράδειγμα προς αποφυγή οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Όχι αυτοί καθ’ εαυτοί οι αγώνες, αλλά το ό,τι επακολούθησε.

Έχει χυθεί πολύ μελάνι για τα τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν για τις φαραωνικές ολυμπιακές εγκαταστάσεις που στη συνέχεια σχεδόν στο σύνολο τους, εγκαταλείφτηκαν στην τύχη τους και ερήμωσαν.

Και για να θυμίσουμε τα τότε πεπραγμένα όλων αυτών που κομπορρημονούσαν για το μεγάλο τους επίτευγμα, την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, το κόστος τους προκαλεί και προκαλούσε ίλιγγο.

Αρχικά είχε προϋπολογιστεί να ανέλθει σε λιγότερα από 8 δισ. ευρώ και στο τέλος έφτασε τα 30 δισ. ευρώ.

Και τι έγινε; Τίποτα απολύτως. Οι «διοργανωτές» δήλωναν πετυχημένοι και παρέμειναν στο απυρόβλητο, έστω και αν οι σπατάλες της περίφημης Επιτροπής "Αθήνα 2004" σε κοσμικές δεξιώσεις, ταξίδια αναψυχής, τραπεζώματα ξένων VIP, παράνομες προσλήψεις διευθυντών με μισθούς εκατομμυρίων και απευθείας αναθέσεις έργων, ήταν αν τι άλλο και προκλητικές και κολάσιμες.

Αλλά αυτοί δήλωναν πετυχημένοι. Έτσι είναι στην Ελλάδα, ό,τι δηλώσεις είσαι. Και αν είσαι από τους ισχυρούς ακόμη και να αποκαλυφθούν οι ανομίες σου δεν τις πληρώνεις.

Και πέραν των τεράστιων εξόδων που υποθήκευσαν το οικονομικό μέλλον της χώρας, ούτε καν υπήρξε μέριμνα για την αξιοποίηση των πανάκριβων ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Όλα σχεδόν τα ολυμπιακά έργα –πλην του ΟΑΚΑ- που πέρασαν στην εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα» εγκαταλείφθηκαν. Μάλιστα δέκα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2014 άρχισαν ακόμη και διώξεις για ποινικές ευθύνες των επικεφαλής της εταιρείας, η οποία είχε αναλάβει την μεταολυμπιακή συντήρηση και χρήση τόσο των σταθερών όσο και των κινητών κατασκευών που χρησιμοποιήθηκαν στην Ολυμπιάδα.

Ούτε και εδώ όμως υπήρξε κάποια εξέλιξη. Το θέμα ξεχάστηκε.

Και σχεδόν 20 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πάλι βιώνουμε μια παρόμοια κατάσταση. Η περιβόητη στέγη Καλατράβα που σκέπασε το ΟΑΚΑ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι έτοιμη να καταρρεύσει. Και πάλι γιατί δεν έγινε καμία συντήρηση, όπως αποδεικνύεται, αλλά και γιατί μάλλον ο Καλατράβα δεν είναι ό,τι δηλώνει και το έργο είχε προβλήματα εκ της γεννήσεως του.

Η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι είχε ενημερωθεί για το πρόβλημα πριν από δύο χρόνια και βάλε δεν έκανε τίποτα. Και τώρα ακολουθώντας την πεπατημένη, επιχειρεί να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα και να αποποιηθεί των ευθυνών τους.

Άλλωστε είναι ποτέ δυνατόν να έχει ευθύνες μια κυβέρνηση που δηλώνει δια στόματος πρωθυπουργού, υπουργών και στελεχών υπερ-πετυχημένη; Όχι βέβαια, στην Ελλάδα ό,τι δηλώσει είσαι.

ΥΓ. Τώρα από τον ξένο Τύπο μαθαίνουμε κάποιες αλήθειες. Ο Guardian αναφέρει ότι οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα άρχισαν να ψιθυρίζουν ότι ήρθε η ώρα να αποσυναρμολογηθεί και να αφαιρεθεί από το ΟΑΚΑ εντελώς το περίφημο στέγαστρο Καλατράβα. Και για να μην αδικούμε μόνο το λαό μας. Και ο Καλατράβα δήλωνε πετυχημένος. Είναι όμως;