Γιάννης Τριήρης: Ο θάνατος σου η ζωή μου

Γιάννης Τριήρης: Ο θάνατος σου η ζωή μου
Τρίτη, 15/08/2023 - 09:35

Η οικονομική εξόντωση των καταναλωτών από τις υπέρογκες αυξήσεις τιμών στα είδη διατροφής και ευρείας κατανάλωσης έχει και μια άλλη όψη.

Πολλές είναι οι επιχειρήσεις παραγωγής αλλά και εμπορίας ειδών ευρείας κατανάλωσης που εκμεταλλευόμενες το γενικότερο κλίμα αισχροκέρδειας που επικρατεί στην αγορά κατάφεραν τον τελευταίο χρόνο να «νεκραναστηθούν» και από ζημιογόνες να γίνουν κερδοφόρες απομυζώντας τα εισοδήματα των καταναλωτών.

Για ευνόητους λόγους δεν θα αναφερθούμε ονομαστικά σ΄ αυτές τις εταιρείες, αλλά πράγματι υπάρχουν αρκετά τέτοια παραδείγματα επιχειρήσεων κυρίως στον τομέα της βιομηχανίας και της παραγωγής, που αποκαλύφθηκαν από τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εταιρείες για τη χρήση του 2022, στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο και είναι προσβάσιμες σε όλους μας.

Πλέον στην ελληνική αγορά και την κοινωνία ισχύει το «ο θάνατος σου η ζωή μου» με την κυβέρνηση απλό θεατή των αρνητικών αυτών για την κοινωνία πρακτικών.

Εταιρίες που θα έπρεπε κανονικά να έχουν βάλει λουκέτο λόγω των κακών επιχειρηματικών πρακτικών τους και της αδυναμίας τους να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά στην ελεύθερη αγορά, βρέθηκαν τώρα «καβάλα στ’ άλογο», γιατί εκμεταλλεύτηκαν τις καταστάσεις και συγκεκριμένα την άνοδο του πληθωρισμού και διαμόρφωσαν απαράδεκτα υψηλές τιμές σε βάρος του συνόλου της κοινωνίας γεμίζοντας τα άδεια ταμεία τους.

Την ίδια περίοδο, πάντως και οι παραδοσιακά μεγάλες επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων και ποτών κατάφεραν να εμφανίσουν αύξηση κερδών ακόμη και 1500% αισχροκερδώντας σε βάρος των καταναλωτών, αλλά εμφανιζόμενες ως νομιμότατες αφού τα περιθώρια κέρδους που επέβαλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν τέτοια που τους το επέτρεπαν.

Μάλιστα, οι ισχυροί της βιομηχανίας αλλά και του λιανεμπορίου έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε μια καλοστημένη εκστρατεία παραπληροφόρησης των καταναλωτών, διαρρέοντας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι η απίστευτα υψηλή κερδοφορία τους δεν σημαίνει και κερδοσκοπία, αλλά είναι συγκυριακή.

Φθάνουν μέχρι του σημείου μάλιστα να παίζουν με τη νοημοσύνη των πολιτών, ισχυριζόμενοι ότι για τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων που διαθέτουν ευθύνεται η «διεθνής κατάσταση», αναφερόμενοι στον πόλεμο στην Ουκρανία, στις αυξομειώσεις των τιμών των καυσίμων και σε ότι άλλο μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογία.

Προφανώς και έχουν αντιγράψει την κυβέρνηση που για να αποτινάξει τις τεράστιες ευθύνες της για την ακρίβεια στην αγορά, παρουσίαζε την έκρηξη του πληθωρισμού ως αποτέλεσμα εξωγενών παραγόντων.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κοινωνία βρίσκεται στα όρια της από την ακρίβεια σε βαθμό αισχροκέρδειας και θα πρέπει άμεσα να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση. Οι ανατιμήσεις δεν μπορούν πλέον να γίνουν ανεκτές και δυστυχώς ήδη πολλές από αυτές ήδη έχουν προαναγγελθεί, όπως αυτή των τιμών των αλεύρων, που αποτελούν την βασική πρώτη ύλη για εκατοντάδες είδη διατροφής.

Οι κοινωνίες δεν μπορεί να μετατρέπονται σε ζούγκλα που ισχύει ο νόμος του ισχυρού και η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση, έστω και τώρα, θα πρέπει να αλλάξει πολιτική και να περιορίσει την ασύδοτη δράση των μεγαλοκερδοσκόπων.

Το ότι μόλις πριν από λιγότερο από δύο μήνες οι πολίτες της έδωσαν νέα εντολή διακυβέρνησης δεν σημαίνει ότι της έδωσαν και ασυλία.