Γιάννης Τριήρης: Οι ξαπλώστρες της οργής και οι ευθύνες των δήμων

Γιάννης Τριήρης: Οι ξαπλώστρες της οργής και οι ευθύνες των δήμων
Τετάρτη, 02/08/2023 - 08:09

Στις παραλίες της Πάρου, της Σερίφου, αλλά και σε και σε χιλιάδες άλλες ελληνικές ακτές επικρατεί κατά πως φαίνεται ο νόμος της Άγριας Δύσης.

Όποιος «επιχειρηματίας» γουστάρει καταλαμβάνει τις παραλίες παράνομα , αραδιάζει τις ξαπλώστρες του, τις χρεώνει σαν δωμάτιο ξενοδοχείου πέντε αστέρων και κατά τη λαϊκή διάλεκτο «τα κονομάει σε βάρος των κορόιδων».

Οι πολίτες των παραθαλάσσιων αυτών περιοχών, αλλά και μεγάλη μερίδα παραθεριστών ευτυχώς δεν παραμένουν απαθείς σε αρκετές περιπτώσεις, διαμαρτύρονται άλλοτε χαμηλόφωνα, άλλοτε έντονα και εδώ αρχίζει μια άλλη ιστορία ελληνικής τρέλας.

Οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία των επικείμενων δημοτικών εκλογών, κάνουν ότι αντιλαμβάνονται , όψιμα βέβαια, τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και ψηφοφόρων τους και μπαίνουν και αυτοί δήθεν στο παιχνίδι της πάταξης των παράνομων καταπατήσεων των παραλιών.

Η αλήθεια, όμως, δεν είναι ακριβώς αυτή. Τις παραλίες οι ίδιοι οι τοπικοί άρχοντες τις βγάζουν σε πλειστηριασμό και τις νοικιάζουν στους επιχειρηματίες -κανονικούς ή σε εισαγωγικά.

Και μάλιστα σε πλείστες περιπτώσεις τις νοικιάζουν τόσο ακριβά που και αυτοί με τη σειρά τους απογειώνουν τις τιμές που είναι αδύνατον να πληρωθούν από τη συντριπτική πλειοψηφία τουλάχιστον των Ελλήνων παραθεριστών.

Και αυτή είναι η αρχή του κακού. Θα μπορούσαν κάλλιστα, αν είχαν την πολιτική βούληση, να σταματήσουν κάθε δημοπρασία για παραχώρηση παραλιών και να τις εκμεταλλευτούν οι ίδιοι οι Δήμοι, τηρώντας το γράμμα του νόμου ώστε να παραμένουν ελεύθερα σημεία για τους λουόμενους που δεν θέλουν να πληρώσουν ξαπλώστρες και κυρίως να διαμορφώνουν τιμές που δεν προκαλούν οργή.

Αντ΄ αυτού οι δημοτικοί άρχοντες διαμαρτύρονται, γιατί όπως λένε δεν έχουν δικαιοδοσία να επιβάλλουν ούτε καν πρόστιμα σε όσους επιχειρηματίες παρανομούν και καταλαμβάνουν με τις ξαπλώστρες τους περισσότερους χώρους απ’ όσους δικαιούνται.

Επειδή όλοι σ’ αυτή τη χώρα ζούμε, γνωρίζουμε ότι τέτοιου είδους ζητήματα λύνονται μόνο βάζοντας το μαχαίρι στο κόκαλο. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση το μαχαίρι στο κόκαλο μπορεί να μπει μόνο αν οι δήμοι σταματήσουν να δημοπρατούν τις παραλίες και τις εκμεταλλευτούν οι ίδιοι και μάλιστα με τιμές που να μπορούν να ανταποκριθούν οι παραθεριστές.

Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, που καλό θα ήταν να …πληρωθούν στις επικείμενες δημοτικές εκλογές .