Γιάννης Τριήρης: Ο μεγάλος κερδισμένος από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Γιάννης Τριήρης: Ο μεγάλος κερδισμένος από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Πέμπτη, 23/02/2023 - 07:08

Και όμως από τον πόλεμο που διεξάγει ο Πούτιν στην Ουκρανία υπάρχει ένας μεγάλος κερδισμένος που μάλιστα είναι αυτός που ηγείται του πολέμου.

Είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που είδαν τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων και κάθε είδους πολεμικού εξοπλισμού να αυξάνονται κατακόρυφα και παράλληλα τις εξαγωγές κυρίως υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αλλά και πετρελαίου σχεδόν να διπλασιάζονται πλουτίζοντας την αμυντική τους βιομηχανία και τις πετρελαϊκές τους εταιρείες.

Η φρενίτιδα των εξοπλισμών που έχει καταλάβει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με τον φόβο της επίθεσης της Ρωσίας στην κυριολεξία εκτίναξε τις παραγγελίες στην αμερικανική πολεμική βιομηχανία που έχει πλέον «δουλειά» για δεκαετίες ολόκληρες.

Όσον αφορά την ενέργεια εκεί τα πράγματα ίσως είναι ακόμη καλύτερα για τις ΗΠΑ. Η αλήθεια είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρόνια τώρα προσπαθούσαν να μπουν σφήνα στην Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Αλλά πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία δεν τα είχαν καταφέρει, κυρίως γιατί το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που διαθέτουν προς πώληση διαμόρφωνε τιμές αισθητά υψηλότερες κατά περίπου 25-30% από το φυσικό αέριο που προμήθευε η Ρωσία την Ευρώπη.

Είναι γνωστές άλλωστε η πιέσεις που ασκούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και επί προεδρίας Τραμπ οι Ηνωμένες Πολιτείες προς τη Γερμανία να μην προχωρήσει στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 που θα έφερνε από τη Ρωσία φθηνό φυσικό αέριο και να προτιμήσουν την προμήθεια του αμερικάνικου LNG έστω και αν αυτό ήταν ακριβότερο.

Ό,τι οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν με την εμπορική διπλωματία το κατάφεραν με την κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία και με τις κυρώσεις που επέβαλαν στη Ρωσία προτρέποντας το ίδιο να πράξουν, όπως και έπραξαν και οι χώρες της Ευρώπης.

Και έτσι μετά την έναρξη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την επιβολή σχεδόν ολοκληρωτικού εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια στην Ευρώπη, και μάλιστα μέσα στο προηγούμενο έτος 2022 αμερικανικές εταιρείες έφτασαν να παραδίδουν το 45% του LNG που χρησιμοποιούν οι ευρωπαϊκές αγορές από 28% που ήταν το τελευταίο διάστημα πριν τον πόλεμο, ενώ για το τρέχον έτος 2023 οι προμήθειες σε αμερικανικό LNG στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Άλλωστε η αλματώδης αυτή αύξηση των εξαγωγών αμερικανικού LNG προς την Ευρώπη έγινε σε μια χρονική περίοδο που ήδη πολλές χώρες είχαν γεμίσει τις αποθήκες τους με ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ και ο εξαιρετικά ήπιος χειμώνας αλλά και οι πιεστικές προτροπές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για αιματηρή οικονομία ενεργειακών πόρων είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση της ζήτησης κυρίως σε φυσικό αέριο.

Είναι ηλίου φαεινότερο λοιπόν ότι από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγάλος κερδισμένος, ενώ μετά την Ουκρανία που υφίσταται όλες τις τραγικές συνέπειες του πολέμου, ζημιωμένες είναι και οι χώρες της Ευρώπης, που πληρώνουν το αμερικανικό LNG σε πολύ υψηλές τιμές που μπορούν να χαρακτηριστούν ακόμη και ως αισχροκέρδεια.

Και όσοι σπεύδουν να διατυμπανίζουν ότι τους τελευταίους μήνες οι τιμές σημειώνουν σημαντική αποκλιμάκωση θα πρέπει να χαμηλώσουν τόνους.

Είπαμε, το 2022 στις ευρωπαϊκές αποθήκες μπήκε και ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και ο καιρός ήταν καλός. Για το 2023 το σίγουρο είναι ότι ρωσικό φυσικό αέριο δεν θα εισρεύσει στις χώρες της Ευρώπης, ενώ για τον καιρό κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει.

Ο κίνδυνος να ξαναδούμε τιμές στο … Θεό δεν έχει εκλείψει.

Αλλά και πάλι οι ΗΠΑ θα κερδίσουν, όπως και αν ο πόλεμος δεν λήξει και οι παραγγελίες μαχητικών, πυραύλων και άλλων εξοπλισμών συνεχιστεί.