Γιάννης Τριήρης: Μπούμερανγκ για την κυβέρνηση η αλλαγή εκλογικού νόμου

Γιάννης Τριήρης: Μπούμερανγκ για την κυβέρνηση η αλλαγή εκλογικού νόμου
Τρίτη, 30/08/2022 - 08:02

Έντονη είναι η φημολογία ότι στο Μαξίμου έχει πέσει και πάλι η ιδέα, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, για αλλαγή του τελευταίου εκλογικού νόμου.

Του νόμου δηλαδή που η Νέα Δημοκρατία ψήφισε το 2020 για να ξεπεράσει τον σκόπελο της απλής αναλογικής.

Αν συμβεί αυτό θα πρόκειται για μια νέα θεσμική εκτροπή, ένα ακόμη δείγμα κακής διακυβέρνησης και βέβαια απόδειξη πανικού μπροστά στο φάσμα της επικείμενης εκλογικής ήττας.

Είναι πολιτικά λάθος μια κυβέρνηση να τροποποιεί δικούς της νόμους όχι γιατί αποδείχθηκαν λανθασμένοι και επιζήμιοι για τους πολίτες, αλλά γιατί απλά δεν εξυπηρετούν πλέον τα μικροκομματικά της σχέδια και τις επιδιώξεις της για παραμονή στην εξουσία.

Θα πει κάποιος βέβαια ότι σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις «μαγείρευαν» τους δικούς τους εκλογικούς νόμους, ανάλογα με τα κομματικά τους συμφέροντα.

Μέχρι σήμερα, πάντως, από τη μεταπολίτευση και μετά, καμία κυβέρνηση στην ίδια θητεία δεν έχει αλλάξει δικό της εκλογικό νόμο, όταν διαπίστωνε ότι δεν της «βγαίνουν τα κουκιά».

Οι κυβερνήσεις, τουλάχιστον, αυτές που δεν θέλουν να γραφτούν στα μαύρα κατάστιχα της πολιτικής ιστορίας της χώρας, θα πρέπει να δρουν με ορθά πολιτικούς τρόπους.

Για να διεκδικήσουν εκ νέου την ψήφο των πολιτών, θα πρέπει να παραδέχονται τα λάθη τους και να τα διορθώνουν εμπράκτως. Και όχι να επιχειρούν με εκτροπές να διατηρηθούν στην εξουσία.

Ούτε καν η παροιμιακή έκφραση «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» δεν αιτιολογεί ένα νέο ατόπημα όπως αυτό της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Γιατί σε καμιά περίπτωση η παραμονή στην εξουσία ενός κόμματος δεν είναι «ιερός» σκοπός για να αιτιολογεί αποφάσεις και πράξεις που δεν είναι ηθικές και απέχουν από κάθε πολιτική ορθότητα.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με βάση την απλή αναλογική είτε γίνει νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου που ψηφίστηκε το 2020 από τη Νέα Δημοκρατία είτε όχι.

Η αγωνία της κυβέρνησης είναι για την εκλογική αναμέτρηση, που θα ακολουθήσει, καθώς θεωρεί ότι με την απλή αναλογική δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Και σ΄ αυτή τη νέα εκλογική αναμέτρηση θέλει να εξασφαλίσει, με την αλλαγή του δικού της νόμου, μεγαλύτερο μπόνους εδρών και με μικρότερο ποσοστό για το πρώτο κόμμα.

Ποιο όμως θα είναι το πρώτο κόμμα, κανείς δεν το γνωρίζει. Ίσως λοιπόν αν επιχειρήσει μια νέα εκτροπή με την αλλαγή του δικούς της εκλογικού νόμου, να της γυρίσει μπούμερανγκ.