Γιάννης Τριήρης: «Ατομική ευθύνη» και κυβερνητική ανικανότητα

Γιάννης Τριήρης: «Ατομική ευθύνη» και κυβερνητική ανικανότητα
Τετάρτη, 17/08/2022 - 06:40

Είναι πλέον εμφανές ότι η κυβέρνηση επικαλείται την «ατομική ευθύνη» για να αμβλύνει το μέγεθος των τεράστιων αποτυχιών της πρωτίστως στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και στη συνέχεια στην διαφαινόμενη και εντεινόμενη ενεργειακή κρίση.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία στην κυριολεξία έσκισε όλα τα πρωτόκολλα για την μείωση της μετάδοσης του κορονοϊού, μόνο και μόνο για να αποκομίσει οικονομικά έσοδα, κυρίως από τον τουρισμό.

Καταργήθηκε κάθε μέσο προστασίας των πολιτών, Ελλήνων και ξένων τουριστών, απλά και μόνο για να μην υπάρξουν απώλειες επισκεπτών στην χώρα μας και χαθεί τουριστικό συνάλλαγμα.

Με την κατάργηση κάθε προστατευτικού για την δημόσια υγεία μέτρου, η κυβέρνηση εκτίμησε ότι θα περιοριστούν οι όποιες γκρίνιες ενδεχομένως να υπήρχαν από τους ξένους τουρίστες που ήθελαν να επισκεφθούν την χώρα μας, χωρίς τον «βραχνά» της μάσκας ή και τους γραφειοκρατικούς ελέγχους για εμβολιασμούς και αρνητικά τεστ κορονοϊού.

Έτσι δόθηκε το σήμα και Έλληνες και ξένοι ξεχύθηκαν απ΄ άκρου εις άκρον της όμορφης Ελλάδας άνετοι και ωραίοι, και τα κρούσματα χτύπησαν και εξακολουθούν να χτυπούν κόκκινο.

Τα νούμερα τρομακτικά. Συνολικά 73.710 κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, όπως επίσης και 258 θάνατοι . δηλαδή περίπου 36 θάνατοι ημερησίως.

Βέβαια, η κυβέρνηση ακόμη και εδώ φρόντισε η ενημέρωση για κρούσματα και θανάτους να γίνεται με τέτοιο τρόπο που θυμίζει «δημιουργική στατιστική» με στόχο το τεράστιο πρόβλημα να μην αναδεικνύεται στην πραγματική του διάσταση.

Και βέβαια στις επισημάνσεις των ειδικών για την επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού και την ανάγκη ύπαρξης έστω και στοιχειωδών μέτρων προστασίας, η μόνιμη επωδός της κυβέρνησης είναι η «ατομική ευθύνη».

Δηλαδή, για τα χιλιάδες κρούσματα κάθε εβδομάδα και τους εκατοντάδες θανάτους από κορονοϊό φταίνε οι ίδιοι οι πολίτες και οι ξένοι επισκέπτες της χώρας που δεν λαμβάνουν μέτρα. Όχι η κυβέρνηση που δεν τα νομοθετεί.

Δυστυχώς, το ίδιο σκηνικό στήνεται και για την ενεργειακή κρίση που μαστίζει ήδη τη χώρα. Και εδώ έχει αρχίσει το ίδιο κυβερνητικό παραμύθι περί «ατομικής ευθύνης» για αιματηρή οικονομία στα καύσιμα θέρμανσης και μετακινήσεων, όπως και στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Είναι «ατομική ευθύνη» των πολιτών, να μην ζεσταθούν το χειμώνα, είναι «ατομική ευθύνη» των πολιτών να μην κυκλοφορούν τα μεταφορικά τους μέσα, είναι «ατομική ευθύνη» των πολιτών να κατεβάσουν τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος των σπιτιών τους.

Αν δεν τα πράξουν όλα αυτά και κληθούν να πληρώσουν τα μαλλιά της κεφαλής τους σε λογαριασμούς, δεν φταίει η κυβέρνηση, είναι δική τους «ατομική ευθύνη».

Η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να αποτάξει τις ευθύνες της. Οι ίδιοι οι πολίτες, όμως, θα πρέπει να μην λησμονούν ότι η πραγματική «ατομική ευθύνη» τους είναι η απόδοση ευθυνών στις κάλπες.