Σύνοδος Κορυφής για την ενέργεια: Γιατί ο κόσμος χαίρεται και χαμογελά πατέρα;

Σύνοδος Κορυφής για την ενέργεια: Γιατί ο κόσμος χαίρεται και χαμογελά πατέρα;
Τετάρτη, 19/10/2022 - 11:36

Τι θα πράξουν οι ηγέτες με μια πρόταση που μόνο επιδερμικά αντιμετωπίζει το πρόβλημα;

Ένας "νερόβραστος" συμβιβασμός αποτελεί κατά τη γνώμη της στήλης η πρόταση της Κομισιόν ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής, καθώς συνεχίζει να κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Και δεν είναι μόνο το πλαφόν στη χρονική,

1. Η διατύπωση για το πλαφόν δείχνει πως το πλαφόν δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ, αλλά και αν εφαρμοζόταν θα ήταν η τιμή στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, γεγονός που κάνει το Βερολίνο να μην είναι αντίθετο!

2. Για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος δίνονται 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Προσοχή, όμως, το ποσό αυτό δεν είναι νέο χρήμα, αλλά ποσά που θα κοπούν από το ήδη εγκεκριμένο ΕΣΠΑ!

3. Το ποσό αυτό σαφώς και δεν αποτελεί αντιστάθμισμα στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ που χορηγεί το Βερολίνο στις γερμανικές εταιρίες-πολύ περισσότερο, καθώς ένα μεγάλο μέρος από αυτό θα το πάρει η ...Γερμανία!

4. Οι κοινές πλατφόρμες θα είναι έτοιμες από το Μάρτιο- και για μικρή σχετικά ποσότητα!

5. Για το πετρέλαιο δεν έχει υπάρξει ούτε καν αναφορά!

Το ερώτημα είναι γιατί όλοι οι ηγέτες -ανάμεσά τους δε και ο Έλληνας πρωθυπουργός- δείχνουν να αισθάνονται ευτυχείς με την απόφαση αυτή, ιδίως οι ηγέτες των 15 χωρών που έχουν καταθέσει άλλη πρόταση και που αποτελούν την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα παλέψουν, άραγε, την πρότασή τους, στη Σύνοδο Κορυφής; Γιατί άλλο είναι ένας προωθητικός συμβιβασμός, με τον οποίο πορεύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλος ένας συμβιβασμός που επιτείνει το πρόβλημα.