Ενέργεια: Το μετέωρο βήμα της Συνόδου Κορυφής

Ενέργεια: Το μετέωρο βήμα της Συνόδου Κορυφής
Παρασκευή, 21/10/2022 - 11:19

Χωρίς λύση στο θέμα και τον επόμενο μήνα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα βήμα μπρος και ένα βήμα ...πίσω έκανε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Αφενός δεν κατέληξε σε συμφωνία, αφετέρου εισέρχεται στο Νοέμβριο χωρίς συμφωνία στο θέμα! Αντιγράφουμε τις εκτιμήσεις του K-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί με συνδρομητική μορφή σε καθημερινή βάση:

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των 27,ξεκίνησε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες κάτω από βαριά σύννεφα διαφωνιών και κατέληξε τα ξημερώματα με μια αναπάντεχη, όσο και αβέβαιη, πρόοδο.

Η Γερμανία: Η Γερμανία βρέθηκε, σχεδόν μόνη, υπό την πίεση των εταίρων της και έκανε εν τέλει ένα μικρό βήμα πίσω: Δέχθηκε να μείνει ανοιχτό προς περαιτέρω συζήτηση, σε μια νέα σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, την ερχόμενη εβδομάδα και, ίσως, μια νέα σύνοδο κορυφής τον ερχόμενο μήνα, το επίμαχο θέμα του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, την επιβολή του οποίου υποστήριξε θερμά και η Ελλάδα. .

Η έκβαση: Αυτό χαιρετίστηκε -όπως συμβαίνει συνήθως- με πανηγυρικές δηλώσεις πολλών ηγετών για την συμφωνία που επετεύχθη και το «καθαρό σήμα που εστάλη». Είναι, όμως σαφές ότι πρόκειται για ένα μικρό βήμα εμπρός (αποφεύχθηκε το αδιέξοδο, έμεινε ανοιχτός ο δρόμος προς μια λύση) και ταυτόχρονα ένα βήμα πίσω: Ο Νοέμβριος θα βρει την Ευρώπη δίχως συμφωνημένη πολιτική έναντι της ενεργειακής απειλής.

Το ερώτημα είναι αν η έκβαση αυτή γεφυρώνει κάπως το σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις Γαλλίας – Γερμανίας, που άνοιξε τις προηγούμενες ημέρες και επιβεβαιώθηκε χθες στις Βρυξέλλες.

Γαλλογερμανικές διαφωνίες: Η γαλλογερμανική διυπουργική συνάντηση που είχε οριστεί για τις 26 Οκτωβρίου αναβλήθηκε. Πέτρα του σκανδάλου το γερμανικό πακέτο των 200 δισ., που νοθεύει τους όρους του ανταγωνισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Σε αυτό προστίθενται πολλές διαφωνίες, με σημαντικότερες εκείνες που αφορούν στις γαλλικές προτάσεις για την κοινή άμυνα και τον αγωγό Midcat, που θα ένωνε την Ιβηρική με την κεντρική Ευρώπη και που με γαλλική πρωτοβουλία αντικαθίσταται από ένα υποθαλάσσιο «πράσινο διάδρομο» που ενώνει την Βαρκελώνη με τη Μασσαλία.