Γιάννης Τριήρης: Το ενδιαφέρον από τις προγραμματικές δηλώσεις

Γιάννης Τριήρης: Το ενδιαφέρον από τις προγραμματικές δηλώσεις
Πέμπτη, 06/07/2023 - 06:57

Σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης του.

Μάλλον, όμως, το πολιτικό ενδιαφέρον δεν αναμένεται και ιδιαίτερα αυξημένο, καθώς λίγο πολύ όλοι οι πολίτες γνωρίζουν τι θα πει, τουλάχιστον στα θέματα οικονομίας και καθημερινότητας που τους απασχολούν.

Θα μιλήσεις για συνέχιση των τολμηρών ι μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς, θα διαβεβαιώσει ότι θα συνεχιστούν οι πολιτικές στήριξης της κοινωνίας, αλλά και πως δεν θα υπάρξει παρέκκλιση από τους κανόνες δημοσιονομικής ισορροπίας και ο νοών νοείτω.

Αντίθετα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αναμένεται να είναι οι τοποθετήσεις των περισσότερων από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και όχι μόνο γιατί τέσσερεις από αυτούς, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Βασίλης Στίγκας, ο Δημήτρης Νατσιός και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, θα μπαίνουν για πρώτη φορά στη Βουλή ως αρχηγοί κομμάτων και άλλος ένας ο Σωκράτης Φάμελλος κάνει προσωρινά χρέη αρχηγού μετά την παραίτηση Τσίπρα. Αλλά και γιατί αναμένεται για πρώτη φορά κάποιοι από αυτούς να ξεκαθαρίσουν, όσο είναι εφικτό , το τι ακριβώς πρεσβεύουν τα κόμματα τους.

Τόσο ο Στίγκας των Σπαρτιατών, ιδιαίτερα μετά το «ευχαριστώ τον Κασιδιάρη», όσο και ο Νατσιός της Νίκης, ιδιαίτερα με τα ομοφοβικά του ξεσπάσματα, με τις τοποθετήσεις τους στη Βουλή είτε θα επιβεβαιώσουν όλα τα αρνητικά που η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύουν ότι εκφράζουν τα κόμματα τους, είτε θα αφήσουν μια μικρή χαραμάδα ελπίδας.

Από την άλλη η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήδη έχει δείξει τις διαθέσεις της για «άγρια» αντιπολίτευση και μάλλον σε αυτούς τους ρυθμούς θα συνεχίσει. Υψηλοί τόνοι και σκληρή ρητορική κατά πάντων.

Με ιδιαίτερα ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις τόσο του Σωκράτη Φάμελλου, όσο και του Νίκου Ανδρουλάκη.

Θα μπορέσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να εμφανιστεί ως διεκδικητής μιας άτυπης αλλά ουσιαστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης ή θα κάνει την έκπληξη ο «προσωρινός» αρχηγός της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ;

Πάντως είναι δύσκολο να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς εν πολλοίς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, έχουν περισσότερα κοινά παρά διαφορές για να αναδείξουν στα προγράμματα τους και κυρίως στην κριτική τους για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που και τα δυο κόμματα θεωρούν ως μια δεξιά κυβέρνηση, που λαμβάνει μέτρα τα οποία απλά θολώνουν την πραγματική της εικόνα, παρά μπορούν να θεωρηθούν ότι λύνουν ουσιαστικά προβλήματα και διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή.

Σε κάθε περίπτωση μια πρώτη γεύση θα έχουμε από σήμερα μέχρι και το Σάββατο που θα ολοκληρωθούν οι προγραμματικές δηλώσεις.

Όσον αφορά τώρα τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν αδύνατον να μας εκπλήξει. Ό,τι έλεγε πάντα θα πει και στις προγραμματικές δηλώσεις.

Το ίδιο πρέπει να περιμένουμε και από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, ενδεχομένως με κάποιες «μπηχτές» σε Σπαρτιάτες και Νίκη

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.