Πετρέλαιο θέρμανσης: Η τιμή και η αλλαγή στην επιδότηση

Πετρέλαιο θέρμανσης: Η τιμή και η αλλαγή στην επιδότηση
Τετάρτη, 04/10/2023 - 11:44

Πού θα κυμανθεί η τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης ανά λίτρο.

Στις 13 Οκτωβρίου, οπότε ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και όπως φαίνεται η τιμή θα είναι περίπου στο 1,5 ευρώ το λίτρο.

Το επίδομα θέρμανσης παραμένει στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, από 100 έως 800 ευρώ, αλλά με βελτιωμένα κριτήρια για τις οικογένειες που μπορούν να δουν αύξηση του εισοδηματικού ορίου έως και 2.000 ανά παιδί.

Υπενθυμίζεται ότι για φέτος, «κόβεται» το διπλό μπόνους σε όσους πέρσι, λόγω ενεργειακής κρίσης, εγκατέλειψαν το φυσικό αέριο.

Τα καύσιμα που επιδοτούνται είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα και το pellet.

Για όσους δικαιούχους έπαψαν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους και στράφηκαν στο πετρέλαιο, ή σε άλλα μέσα θέρμανσης, τα ποσά του επιδόματος δεν θα διπλασιάζονται, όπως γινόταν πέρυσι.

Τα ακριβά καύσιμα συμπαρασύρουν τις τιμές σε όλο το μήκος και το πλάτος της αγοράς, με αποτέλεσμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να βλέπουν το μέλλον δυσοίωνο.

Η άνοδος των τιμών των υγρών καυσίμων τις τελευταίες 90 ημέρες επιβάρυνε σημαντικά την καταναλωτική ψυχολογία όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Η επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης κτυπά «καμπανάκι», καθώς δείχνει πως χωρίς επιδοτήσεις η κατανάλωση καυσίμων θα μειωθεί και η ενεργειακή φτώχεια στη χώρα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για ακόμη ένα έτος.

Είναι ενδεικτικό πως τον Ιούλιο η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν στο 1,882 ευρώ το λίτρο και τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στα 2,026 ευρώ το λίτρο! Με απλά λόγια για το γέμισμα ενός ρεζερβουάρ 50 λίτρων τον Ιούλιο το κόστος ήταν 94,1 ευρώ και τον Σεπτέμβριο εκτοξεύθηκε στα 101,3 ευρώ ανά λίτρο. Τα ακριβά καύσιμα συμπαρασύρουν τις τιμές σε όλο το μήκος και το πλάτος της αγοράς, με αποτέλεσμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να βλέπουν το μέλλον δυσοίωνο.