Κόστα: «Η μεγαλύτερη αδυναμία που έχει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη» είναι ο ενεργειακός τομέας

Κόστα: «Η μεγαλύτερη αδυναμία που έχει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη» είναι ο ενεργειακός τομέας
Τετάρτη, 08/06/2022 - 11:24

Αναγκαία η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης για την «ανάκτηση» της ευρωπαϊκής ανεξαρτησίας

Συνάντηση για την ειρήνη, τη διατροφική ασφάλεια, την ενεργειακή μετάβαση και την άμυνα είχε χθες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, ο Αντόνιο Κόστα.

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός, όπως αναφέρει το Euractiv, υπερασπίστηκε την ανάγκη επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης για την «ανάκτηση», όπως χαρακτηριστικά είπε, της ευρωπαϊκής ανεξαρτησίας στον τομέα αυτό.

«Είναι μια ευκαιρία, συνέχισε ο Κόστα, να συζητήσουμε τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα της Ευρώπης, τα θέματα που έχουν να κάνουν με την ανοικοδόμηση της ειρήνης, την ανάγκη να ανταποκριθούμε στις κρίσεις επισιτιστικής ασφάλειας και να ενισχύσουμε τις αμυντικές μας δυνατότητες. Αλλά και να απαντήσουμε σε αυτό που έδειξε αυτή η κρίση, ότι δηλαδή η μεγαλύτερη ευπάθεια της Ευρώπης βρίσκεται στον ενεργειακό τομέα», τόνισε.

«Ας μιλήσουμε για την Ουκρανία, για τον καλύτερο τρόπο να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, να επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία και να κάνουμε τα πάντα για να τερματιστεί η σύγκρουση. Ας μιλήσουμε για την επισιτιστική ασφάλεια. Εργαζόμαστε τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση της Ευρώπης και θα μιλήσουμε για το θέμα της ενέργειας και της άμυνας», δήλωσε από την πλευρά του ο Μακρόν.

Αξίζει να σημειωθεί πως με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, πριν από το γεύμα στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Κόστα δήλωσε ότι υπολογίζει στην «ορμή» του Γάλλου προέδρου για την οικοδόμηση του μέλλοντος της Ευρώπης, δηλαδή την ενεργειακή ανεξαρτησία και την άμυνα.

Ο Κόστα βρίσκεται στο Παρίσι για να εγκαινιάσει τρεις εκθέσεις πορτογαλικής τέχνης, στο πλαίσιο της φετινής Σταυροφορίας Γαλλίας-Πορτογαλίας, «Η χρυσή εποχή της πορτογαλικής αναγέννησης» στο Λούβρο, «Τα υπόλοιπα είναι σκιά» στο Κέντρο Πομπιντού και «Ο Γκουλμπενκιάν για τον εαυτό του» στο Hotel de la Marine.

Τελευταία τροποποίηση στις 08/06/2022 - 12:05