Με διαιτητή τις ΗΠΑ, Ισραήλ και Λίβανος συζητούν για ΑΟΖ

Με διαιτητή τις ΗΠΑ, Ισραήλ και Λίβανος συζητούν για ΑΟΖ
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Τετάρτη, 08/06/2022 - 07:00

Μεσολαβητής από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πρόκειται να επισκεφθεί τη Βηρυτό την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Reuters, προκειμένου να λάβει μέρος σε συνομιλίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους του Λιβάνου για τη διαφωνία που έχει ανακύψει με το Ισραήλ σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ο πρόεδρος του λιβανέζικου κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι επιβεβαίωσε σε συνεδρίαση της Βουλής στη Βηρυτό ότι ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι ο Άμος Χόχσταϊν.

Η αμερικανική ανησυχία επανήλθε για την περιοχή και, συγκεκριμένα γι’ αυτή τη διαμάχη, όταν σκάφος της Energean με έδρα το Λονδίνο έφτασε σε ένα κοίτασμα φυσικού αερίου το οποίο ο Λίβανος λέει ότι εμπίπτει σε επίμαχα ύδατα ανάμεσα στις δύο χώρες, όπου δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς εκμετάλλευσης. Από την άλλη πλευρά το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι το κοίτασμα Karish, περίπου 80 χιλιόμετρα (50 μίλια) δυτικά της πόλης της Χάιφα, είναι μέρος της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης του.

Από τον Λίβανο υπήρξαν δηλώσεις τη Δευτέρα ότι θα προσκαλέσει τον Χοχστάιν στη Βηρυτό για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για το θέμα προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε κλιμάκωση, αφού κατηγόρησε το Ισραήλ για καταπάτηση αμφισβητούμενων υδάτων.

Το Ισραήλ από την πλευρά του έχει δηλώσει ότι η διαμάχη είναι ένα πολιτικό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί διπλωματικά με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να μεσολαβούν σε έμμεσες συνομιλίες για το θέμα από το 2020. Να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός μεσολαβητής Χόνστάιν έχει καταθέσει πρόταση στις δύο πλευρές για αποκλιμάκωση, η οποία ωστόσο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, ούτε από τις ΗΠΑ, ούτε από τις δύο άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες. Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πράις είπε ότι μια συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα είναι δυνατή "εάν και οι δύο πλευρές διαπραγματευτούν με καλή πίστη και συνειδητοποιήσουν το όφελος και για τις δύο χώρες. Για τον σκοπό αυτό, υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες για την επίτευξη αμοιβαίας και ευεργετικής συμφωνίας».