Πρίγκηπας Ουίλιαμ: Καμπανάκι για την κλιματική αλλαγή

Πρίγκηπας Ουίλιαμ: Καμπανάκι για την κλιματική αλλαγή
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Τετάρτη, 08/06/2022 - 07:00

Μια ενδιαφέρουσα και επιτακτική παρέμβαση, που όμως δεν προσέχθηκε αρκετά, έκανε ο πρίγκηπας Ουίλιαμ κατά τη διάρκεια εορτασμών για τον εορτασμό του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Οι εορτασμοί κάλυψαν την κραυγή αγωνίας του πρίγκηπα Ουίλιαμ για το περιβάλλον και τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια μέσω των νέων τεχνολογιών. Υπάρχει «επιτακτική ανάγκη προστασίας και αποκατάστασης του πλανήτη μας», δήλωσε και πρόσθεσε: «Σε μια εποχή που η ανθρωπότητα έχει επωφεληθεί από αφάνταστες τεχνολογικές εξελίξεις και επιστημονικές ανακαλύψεις και παρόλο που αυτές οι ανακαλύψεις έχουν αυξήσει την επίγνωσή μας για τον αντίκτυπο που έχουν οι άνθρωποι στον κόσμο μας, ο πλανήτης μας έχει γίνει πιο εύθραυστος».

Ο Δούκας του Κέιμπριτζ συμπλήρωσε ότι δεκαετίες τώρα υποστηρίζουμε την καλύτερη φροντίδα του πλανήτη μας και γι’ αυτό τα περιβαλλοντικά ζητήματα βρίσκονται «τώρα στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας».

«Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και πολιτικοί ανταποκρίνονται στο κάλεσμα και, ίσως το πιο αισιόδοξο, ο στόχος μας βρίσκεται τώρα στην πρώτη γραμμή από μια καταπληκτική και ενωμένη γενιά νέων σε όλο τον κόσμο», ανέφερε.

Ο Ουίλιαμ, πάντως, μιλάει συχνά για θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον. Για παράδειγμα, Τον Απρίλιο του 2021, ο πρίγκιπας είχε αναφερθεί στην «εγγενή σχέση μεταξύ της φύσης και της κλιματικής αλλαγής».

Τα λόγια του Ουίλιαμ έρχονται σε μια εποχή τεράστιας ανησυχίας για το περιβάλλον, την υπερθέρμανση του πλανήτη και τη συνεχιζόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων.
Τον Μάρτιο 2022 του τρέχοντος έτους, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε ότι το 2021 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδό τους στην ιστορία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας διαπίστωσε ότι οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 6% το 2021 φτάνοντας τους 36,3 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους, κάτι που αποτελεί ιδιαίτερα επικίνδυνο υψηλό ρεκόρ.

Τον ίδιο μήνα, Μάρτιος 2022, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με δηλώσεις του είχε επιστήσει την προσοχή των ισχυρών του κόσμου ότι δεν κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για τη θωράκιση του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα είχε προειδοποιήσει ότι ο πλανήτης είχε βγει από την περσινή σύνοδο κορυφής της COP26 στη Γλασκόβη με «μια κάποια αφελή αισιοδοξία» και «υπνοβατούσε προς την κλιματική καταστροφή».

Οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προκάλεσαν προβληματισμό παγκοσμίωνς ωστόσο, ο πρίγκηπας Ουίλιαμ φάνηκε να είναι σίγουρος ότι μια ουσιαστική αλλαγή στη νοοτροπία της ανθρωπότητας έχει ήδη γίνει ορατή. «Απόψε είμαστε γεμάτοι αισιοδοξία και χαρά, και υπάρχει ελπίδα», είπε.

«Μαζί, εάν αξιοποιήσουμε το καλύτερο δυνατό για την ανθρωπότητα και αποκαταστήσουμε τον πλανήτη μας, θα τον προστατεύσουμε για τα παιδιά μας, για τα εγγόνια μας και για τις μελλοντικές γενιές».

«Θα μπορούν να πουν με περηφάνια για αυτό που έχει επιτευχθεί: «Τι υπέροχος κόσμος», κατέληξε.