Γιάννης Τριήρης: Τώρα τι θα κάνει χωρίς Πολάκη η … Νέα Δημοκρατία;

Γιάννης Τριήρης: Τώρα τι θα κάνει χωρίς Πολάκη η … Νέα Δημοκρατία;
Τετάρτη, 01/03/2023 - 06:43

Να τεθεί εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης εισηγήθηκε ομόφωνα χθες το Εκτελεστικό Γραφείο στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η απόφαση που θα ληφθεί στη συνεδρίαση της Πέμπτης, μάλλον είναι προαποφασισμένη.

Άλλωστε η «καταδικαστική» απόφαση για τον Πολάκη έχει ληφθεί ήδη από τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα που ήταν και αυτός που ξεκίνησε τις διαδικασίες για την απομάκρυνση του Παύλου Πολάκη.

Ήταν εμφανές εδώ και πολύ καιρό ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να προσδώσει μια άλλη φιλοσοφία στον ΣΥΡΙΖΑ και να τον μετατρέψει σε ένα κόμμα σοσιαλδημοκρατικό, κεντροαριστερό μειώνοντας τη δυναμική της «ριζοσπαστικής» του δράσης, διαβλέποντας και ορθώς ότι η μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων αντλείται από τα κόμματα που δείχνουν και είναι ήρεμες δυνάμεις με κοινωνικό πρόσημο.

Και στο πλαίσιο αυτό του νέου ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκει να επανέλθει στην διακυβέρνηση της χώρας, ακραίες φωνές μάλλον διώχνουν παρά προσελκύουν ψηφοφόρους.

Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας το είπε ξεκάθαρα: «Ο Παύλος Πολάκης παραπέμπεται γιατί ανάρτησε κάποιες προεκλογικές θέσεις που απέχουν από τις επεξεργασμένες θέσεις του κόμματος για τη λειτουργία του κράτους και των θεσμών. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει στην κυβέρνηση για να γκρεμίσει ή να εκδικηθεί. Θα έρθει για να χτίσει».

Μια δήλωση που δίνει την νέα εικόνα και το νέο πνεύμα της πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ με κύρια συνισταμένη την απόταξη κάθε σκέψης ρεβανσισμού, που πέραν όλων των άλλων φοβίζει τους πολίτες, αλλά και μάχης που θα δίνει συνεχώς για την προστασία των θεσμών και φυσικά της ίδιας της δημοκρατίας.

Μια πολιτική στάση που επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και Εκτελεστικό Γραφείο ανακοινώνοντας την πρόταση του για τη μη συμμετοχή του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια κόμματος στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

»Δεν νοείται η αμφισβήτηση της συλλογικής μας θέλησης να συγκρουστούμε με τους παρακρατικούς μηχανισμούς και την πολιτική λεηλασίας της κοινωνίας που εφαρμόζει το καθεστώτος Μητσοτάκη.

»Υπογραμμίζουμε τέλος ότι συλλογικά θα σταθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια εισαγγελικής παρέμβασης και ποινικοποίησης των πολιτικών απόψεων, όσο και αν διαφωνεί κανείς μαζί τους», ανέφερε η ανακοίνωση.

Χωρίς λοιπόν τους υψηλούς τόνους και σε πολλές περιπτώσεις τις λεκτικές ακρότητες ακρότητες του Παύλου Πολάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να πολεμάει τη Νέα Δημοκρατία και τις πολιτικές της.

Και είναι γνωστό, ότι συνήθως κερδίζει αυτός που δείχνει και είναι «ήρεμη» δύναμη, ενώ όποιος «παραφέρεται» και δεν έχει την λεγόμενη «αστική» ευγένεια συνήθως χάνει έστω και αν έχει δίκιο.

Με την απομάκρυνση Πολάκη ο ΣΥΡΙΖΑ έλυσε αυτό το «πρόβλημα».

Η Νέα Δημοκρατία είναι τώρα το ζητούμενο πως θα αντιπολιτεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Πολάκη που της έδινε «τροφή» για κριτική. Με τον εκρηκτικό του χαρακτήρα και την «μπρουτάλ» παρουσία του.

Όσο και αν επιμένουν στη γαλάζια παράταξη για «πολακισμό» στον ΣΥΡΙΖΑ, η αλήθεια -και το ξέρουν- είναι ότι χωρίς Πολάκη χάνεται και η αντιπολίτευση που βασίστηκε στον «πολακισμό».