Μαυροβούνιο: Δάνειο από την ΕΤΑΑ για την κατασκευή του αιολικού πάρκου Gvozd

Μαυροβούνιο: Δάνειο από την ΕΤΑΑ για την κατασκευή του αιολικού πάρκου Gvozd
Τρίτη, 30/06/2020 - 13:32

Η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας του Μαυροβουνίου Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) για τη χορήγηση δανείου για την κατασκευή του χερσαίου αιολικού πάρκου Gvozd.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, οι μέτοχοι της EPCG ενέκριναν την επένδυση ύψους 58 εκατομμυρίων ευρώ με την Ivicom Holding της Αυστρίας για την κατασκευή του αιολικού πάρκου ισχύος 54,6 MW.

Ο επικεφαλής ανάπτυξης και μηχανικής της EPCG, Ivan Mrvaljevi, δήλωσε πως ο διαγωνισμός για την προμήθεια ανεμογεννητριών, κατασκευαστικών έργων και συνδέσεων με το δίκτυο μεταφοράς θα διεξαχθεί σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΤΑΑ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι κατασκευαστικές εργασίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο έτος, ενώ η εκτιμώμενη περίοδος κατασκευής έχει οριστεί στους 18 μήνες.

Σημειώνεται ότι στο αιολικό πάρκο Gvozd πρόκειται να εγκατασταθούν 13 ανεμογεννήτριες από τις οποίες θα παράγονται περίπου 150 GWh ετησίως.

Στο έργο προβλέπεται η σταδιακή κατασκευή και λειτουργία των ανεμογεννητριών στον υποσταθμό Gvozd, η ανακατασκευή των υποσταθμών Krnovo και Nikši, καθώς και η κατασκευή δύο μονών γραμμών μεταφοράς 3 και 14 χιλιομέτρων.