ΕΤΑΑ: Δάνεια 60 εκατ. ευρώ για δύο αιολικά πάρκα στην Πολωνία

ΕΤΑΑ: Δάνεια 60 εκατ. ευρώ για δύο αιολικά πάρκα στην Πολωνία
Τρίτη, 22/06/2021 - 15:20

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) χορήγησε δάνεια συνολικού ύψους άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση δύο αιολικών πάρκων στην Πολωνία συνολικής ισχύος μεγαλύτερης των 125MW.

Η ΕΤΑΑ ανέφερε ότι τα δάνεια προορίζονται για δύο ξεχωριστά έργα, με έναν παράλληλο εμπορικό δανειστή, την Banco Santander, η οποία επωφελείται από μερική εγγύηση από τον Οργανισμό Εξαγωγικών Πιστώσεων της Δανίας (EKF), παρέχοντας το ίδιο ποσό σε ένα πακέτο χρηματοδότησης ύψους 550 εκατομμυρίων PLN (121 εκατομμύρια ευρώ).

Το πρώτο έργο είναι το Banie 3, ισχύος 81,4MW, το οποίο βρίσκεται ήδη υπό ανάπτυξη στην περιοχή της βορειοδυτική Πολωνία, όπου θα τοποθετηθούν 37 ανεμογεννήτριες.

Το δεύτερο βρίσκεται στη Sepopol στα βορειοανατολικά της χώρας, θα έχει ισχύ 44MW και θα τοποθετηθούν 20 ανεμογεννήτριες.

Τα δάνεια της ΕΤΑΑ θα κατανεμηθούν μεταξύ των δύο έργων, με 20,1 εκατ. ευρώ στην Derickar Investments, ιδιοκτήτη του Sepopol και 40,3 εκατ. ευρώ στην Gaberpoint Investments, ιδιοκτήτη του Banie 3.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για δύο πολωνικές εταιρείες που ανήκουν στην ισραηλινή εταιρεία ΑΠΕ, Energix Renewable Energies.