Orsted: Κάνει κίνηση για είσοδο στη χερσαία αιολική αγορά της Ευρώπης

Orsted: Κάνει κίνηση για είσοδο στη χερσαία αιολική αγορά της Ευρώπης
Δευτέρα, 19/04/2021 - 14:15

Η Orsted έχει συνάψει συμφωνία με την Brookfield Renewable για την απόκτηση 100% μετοχικών κεφαλαίων από την τελευταία για περισουσιακά στοιχεία στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συμφωνία για την αγορά της Brookfield Renewable Ireland (BRI) βασίζεται σε εταιρική αποτίμηση 571 εκατ. ευρώ από τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Η τελική τιμή θα υπόκειται σε συνήθεις προσαρμογές, δήλωσε η Orsted.

Με αυτή την εξαγορά η Orsted θα εισέλθει στην ευρωπαϊκή χερσαία αγορά.

Σχετικά με την BRI εδρεύει στο Cork της Ιρλανδίας και διαθέτει χαρτοφυλάκιο 389 MW σε λειτουργία και υπό κατασκευή, 149 MW σε προηγμένη ανάπτυξη και πάνω από 1 GW αγωγό ανάπτυξης.

Η υπάρχουσα ομάδα διαχείρισης της BRI θα συνεχίσει να διευθύνει την επιχείρηση, η οποία θα ενσωματωθεί στην υπεράκτια επιχειρηματική μονάδα της Orsted με την πάροδο του χρόνου.

Η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει έως το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Orsted, Mads Nipper, δήλωσε:

«Στις ΗΠΑ, έχουμε δημιουργήσει μια ισχυρή χερσαία επιχείρηση με 4 GW σε λειτουργία και υπό κατασκευή. Η ευρωπαϊκή αγορά χερσαίας αιολικής ενέργειας αναμένεται να αναπτυχθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια και με την εξαγορά της BRI, έχουμε μια ισχυρή πλατφόρμα που επεκτείνει την παρουσία μας στις χερσαίες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη, επιτρέποντάς μας να συνεχίσουμε την επιτυχή επέκτασή μας στην χερσαία επιχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της χερσαία; επιχείρησης Orsted, Declan Flanagan, είπε:

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που αποκτούμε την BRI, η οποία έχει μια ισχυρή στρατηγική και λειτουργική εφαρμογή για την Orsted σε συνδυασμό με αυτό που πιστεύουμε ότι είναι πολύ συμπληρωματικοί επιχειρηματικοί πολιτισμοί. Μάθαμε ότι, όπως και η Orsted, έτσι και η ομάδα BRI είναι φιλόδοξη, δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια και την ποιότητα και προσπαθεί να γίνει καλός γείτονας στις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιούνται».

«Οι χερσαίες αγορές της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου προσφέρουν ελκυστικές βασικές αρχές, έργα σε κλίμακα και δημιουργία αξίας μέσω ενός συνδυασμού αναπτυξιακών έργων και ευκαιριών ενίσχυσης. Επιπλέον, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις κορυφαίες δυνατότητες απογείωσης της ομάδας BRI στην αγορά συναλλαγών και εταιρικών συμβάσεων με άμεσες συνέργειες στις υπάρχουσες προσπάθειες της Orsted στο Ηνωμένο Βασίλειο.»

Η Orsted είπε ότι η ανακοίνωση δεν αλλάζει την προηγούμενη καθοδήγηση του EBITDA για το οικονομικό έτος 2021. Με την επιφύλαξη του κλεισίματος της συναλλαγής, το αναμενόμενο επίπεδο επένδυσης για το 2021 θα αυξηθεί με την τιμή αγοράς.