Γιατί δεν θα δούμε φτηνότερα τιμολόγια ρεύματος

Γιατί δεν θα δούμε φτηνότερα τιμολόγια ρεύματος
Τρίτη, 16/04/2024 - 04:15

Φρένο στην αποκλιμάκωση των τιμολογίων ρεύματος βάζουν οι απώλειες του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας που σχεδόν φτάνουν στο 14% της συνολικής αγοράς ενέργειας.

Σε αυτό το ποσοστό υπολογίζεται ένα μέρος των ρευματοκλοπών που ανέρχεται στο 4,85% της συνολικής αγοράς ετησίως, οι φυσιολογικές απώλειες μεταφοράς ρεύματος από το δίκτυο της τάξης του 5,17%, ενώ ένα επιπλέον 3,53% προκύπτει από τη μη καταμέτρηση.

Στις απώλειες του συστήματος τις οποίες καλούνται να πληρώσουν οι προμηθευτές μετακυλίοντας ένα μέρος τους στους καταναλωτές αποδίδεται το γεγονός ότι τον Απρίλιο τα τιμολόγια ρεύματος είχαν οριακές μειώσεις παρά την πτώση της χονδρικής τιμής ρεύματος στα 68,64% τον Μάρτιο.

Οι τιμές κόστους της ενέργειας στα επίπεδα των 67,50 ευρώ ανά MWh δικαιολογούσαν την κάθετη πτώση των τιμολογίων του Απριλίου. Άλλωστε από τις αρχές Ιανουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου η αγορά των προμηθευτών δεν έχει διαμορφώσει τιμολόγια στα προ κρίσης επίπεδα. Μέχρι το Ιούνιο του 2021 τα νοικοκυριά έβλεπαν στους αναλυτικούς λογαριασμούς τιμές από 0,05 έως 0,075 ευρώ ανά KWh ενώ τα νοικοκυριά πληρώνουν την τιμή της KWh από 0,08 έως τα 0,15 ευρώ ανά KWh. Όπως δεν αποτυπώθηκε η πτώση αυτή στα τιμολόγια του Απριλίου το ίδιο φαίνεται πώς θα ισχύσει και τον επόμενο μήνα, καθώς οι προμηθευτές φαίνεται ότι μετακυλίουν ένα μέρος του κόστους των απωλειών, μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ρευματοκλοπές, που καλούνται να πληρώσουν με καθυστέρηση.

Πρόκειται για ένα κόστος που αναμένεται να αυξηθεί με την εκκαθάριση προηγουμένων ετών που διενεργεί ο ΔΕΔΔΗΕ.

Σε ότι αφορά τώρα το ζήτημα των εκκαθαρίσεων που ζητεί ο ΔΕΔΔΗΕ και οι οποίες επί του παρόντος αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2022 ο ΕΣΠΕΝ, φορέας που εκπροσωπεί τις ιδιωτικές εταιρίες παροχής ηλεκτρισμού, με επιστολή του στη ΡΑΑΕΥ, τονίζει ότι η οριστική εκκαθάριση που ο ΔΕΔΔΗΕ κοινοποίησε στους προμηθευτές αυξάνει τα κόστη των παρόχων κατά 3,5%, ποσό που αναμένεται να επιβαρύνει τα τιμολόγια λιανικής.

Μάλιστα ο ΕΣΠΕΝ επισημαίνει λάθη στη μεθοδολογία που ακολουθεί ο Διαχειριστής και ζητά την παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής για να διορθωθούν. Επιπλέον ζητεί από την Αρχή να πιστοποιήσει την ορθότητα και την αξιοπιστία των χρεώσεων, ενώ αμφισβητεί τον ιδιαίτερα υψηλό, όπως τον χαρακτηρίζει, Συντελεστή Κανονικοποίησης που χρησιμοποιεί ο ΔΕΔΔΕΕ, βάσει του οποίου καλούνται οι προμηθευτές - και κατ΄επέκταση οι καταναλωτές- να πληρώσουν.

Από τα αποτελέσματα της Οριστικής Εκκαθάρισης του Α’ εξαμήνου του 2022 που κοινοποίησε ο ΔΕΔΔΗΕ στους Προμηθευτές από τον ΔΕΔΔΗΕ, προέκυψε ότι το σύνολο των Εταιρειών-Μελών του Συνδέσμου επιβαρύνθηκε με το κόστος αγοράς μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας, σε σχέση με την αρχική ενέργεια που τους είχε καταλογιστεί, στο πλαίσιο διενέργειας της Διορθωτικής Εκκαθάρισης. Και ακολουθούν και άλλες οριστικές εκκαθαρίσεις για τα επόμενα εξάμηνα, μέχρι να φθάσουμε στο σήμερα.
Οι εκ των υστέρων εκκαθαρίσεις της κατανάλωσης προηγούμενων ετών είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα του συστήματος της τετραμηνιαίας καταμέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος και της καθυστέρηση στην προσμέτρηση της κατανάλωσης για το πρώτο και το τελευταίο δίμηνο κάθε χρόνου.