Δάνεια με κρατική εγγύηση στις εταιρείες αποθήκευσης αερίου δίνει η Ιταλία

Δάνεια με κρατική εγγύηση στις εταιρείες αποθήκευσης αερίου δίνει η Ιταλία
Πέμπτη, 23/06/2022 - 13:04

Oι ιταλικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου εμφανίστηκαν τελευταία λίγο πάνω από το 55% της χωρητικότητας, σε σύγκριση με 64% την ίδια περίοδο πέρυσι.

Με σκοπό την παροχή ρευστότητας, προκειμένου να ενισχύσει τα αποθέματα της χώρας εν μέσω περιορισμένων ρωσικών ροών, το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε αργά χθες το βράδυ, δάνεια με κρατική εγγύηση για τις εταιρείες αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Παράλληλα το υπουργικό συμβούλιο είχε παρατείνει μέχρι το τρίτο τρίμηνο τα μέτρα - ύψους επιπλέον 3,3 δισ. ευρώ - για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που εγκρίθηκαν νωρίτερα φέτος για να βοηθήσουν στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης των ενεργειακών τιμών στη χώρα.

Η Ιταλίας σχεδίαζε να γεμίσει τους αποθηκευτικούς χώρους σε ποσοστό τουλάχιστον 80% της χωρητικότητάς τους έως τον Νοέμβριο, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, οι ιταλικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου εμφανίστηκαν τελευταία λίγο πάνω από το 55% της χωρητικότητας, σε σύγκριση με 64% την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η Gazprom έχει μειώσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ιταλία από την περασμένη εβδομάδα. Οι περικοπές αυτές αυξήθηκαν στο ήμισυ περίπου, ενώ η ιταλική Eni επιβεβαίωσε ότι οι περικοπές είναι πιθανό να συνεχιστούν και σήμερα. "Οι ροές έχουν σταθεροποιηθεί γύρω στα 32-33mcm/ημέρα", δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.