Μπορεί η Βενεζουέλα να είναι εναλλακτική λύση για να αντισταθμίσει το χαμένο ρωσικό πετρέλαιο;

Μπορεί η Βενεζουέλα να είναι εναλλακτική λύση για να αντισταθμίσει το χαμένο ρωσικό πετρέλαιο;
Παρασκευή, 10/06/2022 - 06:35

Η απόφαση αυτή των ΗΠΑ, έχει πολλούς περιορισμούς και η εξαγωγή πετρελαίου στην Ευρώπη μπορεί να γίνει μόνο για την αποπληρωμή του χρέους της Βενεζουέλας.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) βρίσκονται εδώ και καιρό σε αναζήτηση εναλλακτικών προμηθειών αργού πετρελαίου σε μια προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο, καθώς θέλοντας να πλήξουν την ρωσική οικονομία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αποφάσισε το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Σ’ αυτή την προσπάθεια αναζήτησης εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας η ΕΕ έχει στραφεί στην υπό αμερικανικές κυρώσεις Βενεζουέλα, ωστόσο η παραγωγή πετρελαίου της χώρας έχει μειωθεί δραστικά λόγω των αδύναμων υποδομών, της πολιτικής διαφθοράς, των ανεπαρκών επενδύσεων στον πετρελαϊκό τομέα, των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στον τομέα και της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.

Σύμφωνα με την έκθεση της BP, η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο με 304 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Στη Βενεζουέλα, η οποία παρήγαγε περίπου 2,3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα πριν από δέκα χρόνια, η παραγωγή έπεσε κάτω από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα το 2022.

Μετά την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να επιτρέψει στην ιταλική Eni και την ισπανική Repsol να επαναλάβουν τις μεταφορές πετρελαίου προς τις ευρωπαϊκές χώρες, τέθηκε υπό αμφισβήτηση η ικανότητα της χώρας αν θα μπορέσει να καλύψει τη ζήτηση πετρελαίου της ΕΕ.

Όμως η απόφαση αυτή των ΗΠΑ, έχει πολλούς περιορισμούς και η εξαγωγή πετρελαίου στην Ευρώπη μπορεί να γίνει μόνο για την αποπληρωμή του χρέους της Βενεζουέλας.

Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα θελκτικό προς το Καράκας, που επιθυμεί να επιστρέψει στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου ώστε να μπορέσει να αναβαθμίσει τις υποδομές της και να κάνει πιο ανταγωνιστικό το προϊόν της. Έτσι θα συνεισφέρει και στην αύξηση του ΑΕΠ κι αντίστοιχα το κατά κεφαλήν εισόδημα των πολιτών.

Αυτό σημαίνει στη ουσία πολύ περιορισμένες ποσότητες εξαγωγής που δεν θα «σώσουν» την Ευρώπη. Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα ενέργειας οι εξαγωγές της Βενεζουέλας προς την Ευρώπη θα μπορούσαν να είναι στην καλύτερη περίπτωση οριακές, 50.000-100.000 bpd μεταξύ των δύο ευρωπαϊκών εταιρειών.

Αν η κυβέρνηση Μπάιντεν γίνει πιο ευέλικτη στην άρση των κυρώσεων προς την Βενεζουέλα, θα μπορούσαν να προσθέσουν επιπλέον 200.000-400.000 bpd σε 6-12 μήνες. Στο μεγάλο σύστημα των παγκόσμιων ροών πετρελαίου, αυτό είναι αρκετά μικρό, και αυτό προϋποθέτει ότι όλες οι κυρώσεις των ΗΠΑ για το πετρέλαιο θα καταργηθούν. Κάτι όμως που δεν φαίνεται να είναι στο τραπέζι των προτάσεων της κυβέρνησης Μπάιντεν προς τον Μαδούρο.

Ένας από τους όρους για μια ευρύτερη χαλάρωση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ είναι να οριστικοποιηθεί μια πολιτική συμφωνία μεταξύ του Μαδούρο και της αντιπολίτευσης.

Όμως αυτή τη στιγμή ο Μαδούρο διαπραγματεύεται από θέση ισχύος απέναντι στις ΗΠΑ και οι συνομιλίες δεν θα είναι εύκολες. Εξάλλου το 2024 είναι οι προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα και οι ισορροπίες με τον αμερικανικό παρεμβατισμό είναι πολύ εύθραυστες.