Γιάννης Τριήρης: Οι διαβεβαιώσεις, οι συσκέψεις και η πραγματικότητα

Γιάννης Τριήρης: Οι διαβεβαιώσεις, οι συσκέψεις και η πραγματικότητα
Δευτέρα, 29/04/2024 - 06:41

Στην καθιερωμένη πλέον Κυριακάτικη ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του, χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφιέρωσε αρκετές παραγράφους για να διαβεβαιώσει του πολίτες ότι όλα βαίνουν καλώς και στην πολιτική προστασία της χώρας μας.

Όπως συμβαίνει, όμως, σχεδόν καθημερινά, η πραγματικότητα διέψευσε τον πρωθυπουργό και το βράδυ της Κυριακής ο αρμόδιος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναγκάστηκε να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, καθώς μέσα σε λίγες ώρες, όπως επισήμως ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία είχαν ξεσπάσει ανά την Επικράτεια δεκάδες φωτιές.

Και δεν έχουμε μπει καλά καλά στην επικίνδυνη περίοδο του καλοκαιριού με τις υψηλές θερμοκρασίες να συμβάλουν καταλυτικά στο ξέσπασμα πυρκαγιών και στην αντιμετώπιση τους.

Και το δυστύχημα είναι ότι και φέτος, παρ’ όλες τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και τις χθεσινές τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη η χώρα δεν είναι διόλου έτοιμη για την αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Οι όποιες ενέργειες από μέρους της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού έχουν ανακοινωθεί με διθυράμβους για ενίσχυση των υποδομών και των δυνάμεων πυροπροστασίας και πυρόσβεσης θα υλοποιηθούν στην πράξη τον επόμενο χρόνο, το 2025!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή του ανάρτηση στο facebook αναφέρθηκε λεπτομερώς στο πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», για την Πολιτική Προστασία που υλοποιείται στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 2,1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Απαρίθμησε μια προς μία τις προκηρύξεις για τα έργα και τις προμήθειες που θα γίνουν και αφορούν ενίσχυση υποδομών, τεχνικού εξοπλισμού και ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και καινοτομίας.

Αλλά στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι «οι παραλαβές θα αρχίσουν του χρόνου, το 2025 και αφορούν, μεταξύ άλλων: 7 νέου τύπου Canadair, 10 ελικόπτερα μεσαίου τύπου, 25 αμφίβια μονοκινητήρια, 300 οχήματα επιτήρησης αγροδασικών περιοχών, 981 πυροσβεστικά οχήματα, 776 ειδικά μέσα περιπολίας, 27 πλωτά μέσα, 13 κινητά κέντρα διοίκησης για κάθε περιφέρεια της χώρας. Και πολλά ακόμη».

Αυτό που δεν είπε ο πρωθυπουργός στους πολίτες μέσω της ανάρτησης του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι τι θα γίνει μέχρι του χρόνου όταν και λόγω κλιματικής αλλαγής αρχίσουν τα πράγματα με τις πυρκαγιές να δυσκολεύουν.

Θα ζήσουν οι Έλληνες πολίτες τις ίδιες ή και χειρότερες εφιαλτικές στιγμές όπως τα προηγούμενα χρόνια; Θα χαθούν και πάλι ανθρώπινες ζωές και θα καταστραφούν περιουσίες;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως φέτος «Έχουμε διασφαλίσει περισσότερους πυροσβέστες, δασοκομάντος, αεροπλάνα και ελικόπτερα, οχήματα, συστήματα πυρανίχνευσης, drones επιτήρησης, ασθενοφόρα και νοσοκομεία εκστρατείας».

Δεν έδωσε όμως νούμερα και λεπτομέρειες για τις υποτιθέμενες αυτές ενισχύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, αλλά μίλησε αόριστα.

Με λόγια και συσκέψεις, όμως, οι πυρκαγιές και γενικότερα οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν αντιμετωπίζονται.