Γιάννης Τριήρης: Υποκριτές και δικαστές

Γιάννης Τριήρης: Υποκριτές και δικαστές
Τρίτη, 30/04/2024 - 08:19

Η απόφαση των δικαστών που έριξε στα μαλακά τους κατηγορούμενους για την τραγωδία στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 με την εκατόμβη νεκρών, έχει προκαλέσει οργή στην κοινή γνώμη.

Η κραυγή απόγνωσης φωνή μιας γυναίκας συγγενή θύματος, μέσα στη δικαστική αίθουσα, μετά την ανάγνωση των ποινών-χάδι που αφήνουν ελεύθερους τους κατηγορούμενους με την καταβολή χρηματικών προστίμων «Ποιος θα δικάσει τους δικαστές» ενδεχομένως να βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

Για την κοινή γνώμη οι δικαστές τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει «κόκκινο πανί» για πλείστες υποθέσεις, δίνοντας την εντύπωση ότι με τις αποφάσεις τους δεν αποδίδεται δικαιοσύνη ή επί το ορθότερο δεν ικανοποιείται το περί κοινού δικαίου αίσθημα.

Αυτό συνέβη με την τραγωδία στο Μάτι, όπως επίσης και με την τραγωδία στα Τέμπη.

Και κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, το πολιτικό σύστημα επιχειρεί παρεμβαίνοντας να μείνει αμέτοχο στην όποια κριτική. Όσο και αν ακούγεται οξύμωρο αυτό συμβαίνει.

Χθες, για παράδειγμα σύσσωμη η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με πρωτοστατούντες τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, έριξαν όλα τα «βάρη» για την απόφαση των δικαστών για το Μάτι στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Και οι δυο ισχυρίστηκαν πως στη συγκεκριμένη υπόθεση (πυρκαγιά στο Μάτι) εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε το 2019 από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν φύγει από την εξουσία. Άρα φταίει ο πολιτικός τους αντίπαλος για τις ποινές-χάδι.

Και συμπλήρωσαν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν αυτή που άλλαξε τον ποινικό κώδικα για να μπορούν να επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές.

Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνη ανάφερε ότι με βάση τον νέο ποινικό κώδικα που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία και τίθεται σε ισχύ από την 1η Μαΐου 2024, το δικαστήριο θα είχε την ευχέρεια να επιβάλλει μεγαλύτερες ποινές.

Τεράστια λοιπόν η υποκρισία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Γιατί από το 2019 έως τον Μάιο του 2024, ουσιαστικές αλλαγές στον ποινικό κώδικα όπως ο ίδιος ο κ. Φλωρίδης παραδέχτηκε δεν έγιναν, για την επιβολή αυστηρότερων ποινών σε παρόμοιες τραγωδίες.

Σχεδόν πέντε χρόνια είναι στην εξουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη και όποτε συμβαίνει κάποιο γεγονός που την «ακουμπάει» τότε ευθύνονται όλοι οι άλλοι.

Και σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι αυτή που ψηφίζει τους νόμους και οι δικαστές καλούνται να τους εφαρμόσουν. Και όχι μόνο. Η κυβέρνηση είναι αυτή που κινεί και τα νήματα στις πλείστες των υποθέσεων. Όπως κάνει η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα Τέμπη.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνιούνται οι καταγγελίες σε βάρος της για συσκότιση και κουκούλωμα των πολιτικών της ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών, τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

«Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια» έχει καταγγείλει η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, Λάουρα Κοβέσι για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Δεν αρκούν λοιπόν οι δηλώσεις για δήθεν αυστηροποίηση των ποινών, αλλά πρωτίστως πρέπει να υπάρχει και πραγματική πολιτική βούληση ώστε να υπάρχουν οι προϋποθέσεις που εξαρτώνται από τους πολιτικούς προκειμένου οι δικαστές να επιτελέσουν στο ακέραιο το καθήκον τους.

Οι υποκριτικές δηλώσεις των πολιτικών «έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη» και «ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της» δεν πείθουν πλέον την κοινωνία, που δυστυχώς φαίνεται ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη της και στους πολιτικούς και στους δικαστές.