Γιάννης Τριήρης: Μια τρύπα στο νερό οι κυρώσεις στη Ρωσία

Γιάννης Τριήρης: Μια τρύπα στο νερό οι κυρώσεις στη Ρωσία
Τετάρτη, 03/04/2024 - 08:25

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Ρωσίας αύξησαν πέρυσι τον πλούτο τους κατά 72 δισεκατομμύρια δολάρια, φθάνοντας στο σύνολο του στα 577 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Δεν υπάρχει πιο πειστική απόδειξη ότι τα μέτρα που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία και κυρίως στους λεγόμενους ολιγάρχες της, αμέσως μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ήταν μια τρύπα στο νερό.

Η Ρωσία δεν επλήγη σημαντικά και σε κάθε περίπτωση τα μέτρα των δυτικών συμμάχων περισσότερο «πόνεσαν» τους Ευρωπαίους πολίτες, απ’ ότι τους Ρώσους ολιγάρχες που θεωρητικά «στόχευαν».

Οι Ευρωπαίοι πολίτες πλήρωσαν το μάρμαρο της ενεργειακής κρίσης από το εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια, όπως πληρώνουν ακόμη και σήμερα πανάκριβα όλα τα είδη διατροφής που οι τιμές τους με αφορμή τα σιτηρά της Ουκρανίας εκτοξεύθηκαν στα ύψη. Και σ΄ αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα δισεκατομμύρια ευρώ από τους φόρους των Ευρωπαίων πολιτών που καταλήγουν εν είδη οικονομικής βοήθειας την Ουκρανία.

Αντίθετα οι Ρώσοι ολιγάρχες που στηρίζουν τον Πούτιν πλούτισαν ακόμη περισσότερο, ενώ και τα στοιχεία της Ρωσικής οικονομίας δείχνουν ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που τις επιβλήθηκαν από ΗΠΑ και Ευρώπη.

Κατά τον Πούτιν μάλιστα μετά τις κυρώσεις της Δύσης η οικονομία της Ρωσίας αναπτύχθηκε ταχύτερα πέρυσι από οποιαδήποτε από τις χώρες της Ομάδας των Επτά που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για τις κυρώσεις, σημειώνοντας αύξηση του ΑΕΠ της κατά 3,6%.

Αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει για το 2024 σημαντική ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ρωσίας κατά 2,6%, πράγμα που σημαίνει ότι η Δύση έχασε τον οικονομικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, όπως η Ουκρανία έχασε σημαντικά εδάφη της επί τους πεδίου.

Ενδεχομένως είναι πλέον ώριμο να γίνουν δεύτερες σκέψεις, από μέρους κυρίως των Ευρωπαίων, προκειμένου να λήξει αυτός ο αιματηρός πόλεμος που μαίνεται περισσότερο από δύο χρόνια. Και η μοναδική οδός είναι αυτή της διπλωματίας και της αδιαλλαξίας και της εμμονής για μια «νίκη» που το πλέον πιθανό είναι ότι δεν θα έρθει ποτέ. Ούτε για τη Δύση ούτε για τη Ρωσία.

ΥΓ. Από την δημοσιοποίηση της λίστας του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, βέβαια δεν έλειπαν και οι Έλληνες. Σύμφωνα με το περιοδικό οι 10 πλουσιότεροι Έλληνες έχουν περιουσίες που συνολικά φτάνουν τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν ολόκληρο το ΑΕΠ της χώρας το 2023 υπολογίζεται στα 194,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Δεν το λες και διανομή των ωφελειών της ανάπτυξης στην κοινωνία αυτό.

Τελευταία τροποποίηση στις 03/04/2024 - 08:30