Γιάννης Τριήρης: Η «τυφλή» Δικαιοσύνη και το περί κοινού δικαίου αίσθημα

Γιάννης Τριήρης: Η «τυφλή» Δικαιοσύνη και το περί κοινού δικαίου αίσθημα
Τρίτη, 02/04/2024 - 07:54

Για μια ακόμη φορά, χθες, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υπερασπίζεται την Ελληνική Δικαιοσύνη για τα όσα της καταλογίζονται σχετικά με τις δικαστική έρευνα για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Με το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη, αλλά και την πάνδημη αγανάκτηση που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με την ανακοίνωση της, σπεύδει να διαμηνύσει ότι μένει έξω από το πολιτικό παιχνίδι και ότι οι Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς ασκούν ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους.

Και ορθώς πράττει, αλλά το ζητούμενο είναι αυτή τη δήλωση της ΕΔΕ να την ασπαστούν και οι Έλληνες πολίτες, που έχουν ως βασική αρχή τους πως ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό.

Και στην περίπτωση του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών με τους 57 νεκρούς και όλα όσα ακολούθησαν, τόσο με τις ενέργειες των συγγενών των θυμάτων που ζητούν Δικαιοσύνη, όσο και με τις καταγγελίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης για απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών από μέρους της κυβέρνησης, η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην κοινή γνώμη μάλλον μοιάζει με ξύλινη γλώσσα.

Γιατί εκτός από την διαβεβαίωση ότι η έρευνα προχωρά, η ΕΔΕ στρέφεται ακόμη και κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας την οποία καταγγέλλει με απλά λόγια ότι δεν έχει αρμοδιότητα να ζητά στοιχεία για το φονικό δυστύχημα στα Τέμπη από την κυβέρνηση, καθώς αυτό δεν είναι στις αρμοδιότητες της.

«Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αποτελεί θεσμό της Ε.Ε., στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει μόνο η έρευνα και η δίωξη εγκλημάτων κατά των οικονομικών εν γένει συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έρευνα των ποινικών ευθυνών του δυστυχήματος των Τεμπών ανήκει στην αποκλειστική δικαιοδοσία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία δύναται να αξιοποιεί και τα όποια πορίσματα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σε οποιοδήποτε αντικείμενο της αρμοδιότητάς της», λέει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Μια δήλωση που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και κυρίως εάν συνάδει με το περί κοινού δικαίου αίσθημα. Είναι δηλαδή τόσο κακό να συνδράμει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην έρευνα για το φονικό δυστύχημα; Τι ενοχλεί τόσο πολύ την ΕΔΕ;

Σε ότι δεν αφορά τις ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων για το δυστύχημα με τους 57 νεκρούς στα Τέμπη, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επικαλείται το Σύνταγμα -και ορθώς- δηλώνοντας εν ολίγοις «αναρμόδια» ια υπενθυμίζοντας ότι «την οποία η έρευνα των ποινικών ευθυνών των ανωτέρω προσώπων, όπως και η άσκηση της ποινικής διώξεως ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής».

Και πολύ καλά πράττει και «καρφώνει» το πολιτικό σύστημα στο σύνολο του, αναφέροντας ότι «η διάταξη αυτή του άρθρου 86 ισχύει από τη θέσπιση του ισχύοντος Συντάγματος και ουδεμία από τις μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις έχει εισηγηθεί την αναθεώρησή της…».

Όλα αυτά πάντως, δεν ενδιαφέρουν και πολύ την κοινωνία που στην κυριολεξία έχει υποστεί σοκ με το τραγικό δυστύχημα και ακόμη «βράζει» παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει περισσότερο από ένα έτος.

Και ζητάει καταλογισμό ευθυνών και απόδοση Δικαιοσύνης και για όλους όσους ευθύνονται, και βεβαίως και για τα πολιτικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από το Σύνταγμα το οποίο πρέπει να αναθεωρηθεί.