Χρ. Σταϊκούρας: Δεν έχει τεθεί θέμα για fuel pass 3

Χρ. Σταϊκούρας: Δεν έχει τεθεί θέμα για fuel pass 3
Τρίτη, 25/10/2022 - 09:22

Μείωση των φόρων οριζόντια δεν μπορεί να γίνει, γιατί σύμφωνα με το Eurogroup οι μειώσεις πρέπει να είναι στοχευμένες. Η οριζόντια μείωση τουΕιδικου Φόρου Κατανάλωσης έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος, 1 δισ. που δεν το αντέχουμε.

«Δεν έχει τεθεί θέμα για fuel pass 3. Ισχύουν τα μέτρα της Θεσσαλονίκης, που έχει υλοποιηθεί η επιδότηση, όχι τα άλλα μέτρα», είπε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον Σκάι και την εκπομπή "Σήμερα". Ερωτηθείς στη συνέχεια για το πετρέλαιο κίνησης, επανέλαβε πως «ισχύει ό,τι είπε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Δεν είπε ούτε για το ένα, ούτε για το άλλο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν μπορεί να υπάρξουν μελλοντικά νέες παρεμβάσεις, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε κάθε εβδομάδα για νέες παρεμβάσεις. Εχουμε δώσει περισσότερα από κάθε άλλο κράτος, έχουμε πρωτογενές έλλειμα και ουσιαστικά από την αντιπολίτευση μας λένε αυξήστε το έλλειμα. Εκτιμάμε ότι θα τρέξουμε με έλλειμα 1,7%».

-Για τις αυξήσεις στην αγορά είπε:Θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί.

-Γιατί είστε κάθετα αντίθετος στη μείωση του ΕΦΚ ρωτήθηκε και απάντησε: Τα μέτρα δεν μπορεί να είναι οριζόντια, πρέπει να εκτιμάται το δημοσιονομικό κόστος, που δεν το αντέχουμε. Τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας εισπράττονται. Δημόσια δεν έχω αποκλείσει ποτέ τίποτα, αλλά είναι δύσκολο να κάνεις σχεδιασμό με τόσο μεγάλη μεταβλητότητα. πρέπει να είναι κοντά στην κοινωνία, αλλά να έχεις και περιθώρια. Βασική στόχευση είναι να πετύχουμε αυτά που λέει ο προϋπολογισμός. Να επιστρέψουμε σε χαμηλά πρωτογενή. Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα παρέμβασης στο πετρέλαιο κίνησης.

Υπάρχει το επίδομα θέρμανσης, ανοίγει προσεχώς η πλατφόρμα. Είναι διευρυμένα φέτος τα κριτήρια για το επίδομα. Στην ερώτηση αν σχεδιάζεται επιταγή ακρίβειας ο κ.Σταϊκούρας είπε ότι θα δοθούν 500 εκατ. ευρώ σε ευάλωτους, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

Στους συνταξιούχους υπάρχουν 3 παρεμβάσεις,η μόνιμη αύξηση (θα δούμε εκτιμήσεις προϋπολογισμού, εκτιμώ ότι θα είναι πάνω από 7%). Αφορά περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχους, υπάρχει η αύξηση από την εισφορά αλληλεγγύης και η παρέμβαση για τους πιο ευάλωτους.