Σ. Φάμελλος: Έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ενέργεια

Σ. Φάμελλος: Έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ενέργεια
Τρίτη, 25/10/2022 - 10:40

Έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά την επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μειώσει το μερίδιο του λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και να αυξήσει παράλληλα το φυσικό αέριο, πίσω από τον τίτλο «απολιγνιτοποίηση.

Με μία αναφορά στη σημερινή του περιοδεία στην Ξάνθη, με κεντρική ομιλία για την ενέργεια και για την ακρίβεια στις επτά (7) το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης αλλά και συνάντηση το μεσημέρι με τους παραγωγικούς φορείς και της επαγγελματίες της Ξάνθης, ξεκίνησε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο Πρακτορείο FM του «Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου» και στο δημοσιογράφο, Νίκο Γιώτη ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος.

Σχετικά με τις εργασίες του Συμβουλίου Κορυφής σχολίασε οι αρχηγοί κρατών δεν κατέληξαν σε κάτι συγκεκριμένο και εφαρμοστέο: «είναι τρεις με τέσσερις μήνες που παρακολουθούμε να διεξάγονται διαπραγματεύσεις. Ήταν ακόμη Μάρτιος όταν η Ισπανία και η Πορτογαλία διεκδίκησαν και κέρδισαν την εξαίρεση των αγορών τους ώστε να αποσυνδέσουν τη διαμόρφωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου, αλλά δεν μπήκε η Ελλάδα στη ρύθμιση και δεν υπήρξαν συνολικές λύσεις στην Ευρώπη».

Στάθηκε στα τρία μεγάλα ζητήματα που εκκρεμούν σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Πρώτον, στην ενεργειακή ανασφάλεια εξαιτίας της λανθασμένης ευρωπαϊκής στρατηγικής να εξαρτάται βαριά από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, καθώς και της πολιτικής της ανεπάρκειας να αποτρέψει ή έστω να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία έστω και τώρα. Δεύτερον, στο ότι η Ευρώπη άφησε ανεξέλεγκτες τις δυνάμεις της αγοράς να λειτουργούν με μοναδικό γνώμονα τη δική τους κερδοσκοπία στις πλάτες όμως των καταναλωτών. Τρίτον, στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών εν μέσω της ακραίας κρίσης ακρίβειας Η Ευρ. Επιτροπή αναγνωρίζει πλέον την ύπαρξη άδικων κερδών, υπερκερδών εν μέσω της ακραίας κρίσης ακρίβειας τα οποία πρέπει να επιστραφούν στους πολίτες».

Ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε πως στην Ελλάδα δίνουμε αυτή τη μάχη από ακόμη πιο ευάλωτη θέση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, εξαιτίας των λανθασμένων πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά την επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μειώσει το μερίδιο του λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και να αυξήσει παράλληλα το φυσικό αέριο, πίσω από τον τίτλο «απολιγνιτοποίηση». Η ιδιωτικοποίηση του 100% των δικτύων φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών), το 49% του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), καθώς και την παράδοση της πλειοψηφίας της ΔΕΗ σε ιδιώτες, στερεί «εργαλεία» άσκησης πολιτικής εκ μέρους της πολιτείας, ενώ και η ΔΕΗ από την αρχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη λειτουργεί ως μία κερδοσκοπική εταιρεία. Οι αυξήσεις αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης, κάτι που άρχισε να φαίνεται από τον Σεπτέμβριο του 2019 με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Στην Ελλάδα οι τιμές ηλεκτρισμού ήταν ήδη πολύ αυξημένες όταν τον Μάϊο πλέον άρχισε η ελληνική αγορά να επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Επικεντρώθηκε στη συνέχεια σε αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες, το τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα, όπως είπε. «Οι επιδοτήσεις στηρίζουν την ακρίβεια και δε μειώνουν τις τιμές. Χρειάζεται να μειωθούν οι τιμές και μετά να μπαίνουν οι όποιες επιδοτήσεις. Το πρώτο λοιπόν που πρέπει να γίνει είναι να οριοθετήσουμε τα κέρδη των εταιρειών ενέργειας, να έχουν φυσικά ένα εύλογο κόστος αλλά, ειδικά εν μέσω κρίσης να μην ξεπερνά το 5%. Μόνο έτσι μπορεί να μειωθεί η τιμή. Τον Σεπτέμβριο δόθηκαν 1,9 δισ. ευρώ στην επιδότηση της ακρίβειας».

«Η ΕΕ πρέπει επίσης να δημιουργήσει ένα Ταμείο για την αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας στην ενέργεια. Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχουμε προτείνει την έκδοση ευρωομολόγου με τον όρο όμως να μην κατευθύνονται χρήματα σε υπερκέρδη. Να μη χρηματοδοτούν δηλαδή την αισχροκέρδεια»

Κλείνοντας δήλωσε: «Μπαίνουμε σε έναν χειμώνα που θα είναι και ενεργειακά ασταθής και το πρώτο που πρέπει να διασφαλίσει η πολιτεία είναι ότι θα έχουμε επάρκεια εφοδιασμού αλλά και προσιτές τιμές για τους καταναλωτές. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να αισχροκερδεί η ΔΕΗ και να αποδεικνύεται εν μέσω της κρίσης «πρωταθλήτρια» ακρίβειας. Χρειάζονται άμεσα επαναλαμβάνω παρεμβάσεις στην κατεύθυνση ελέγχου και ρύθμισης της αγοράς ενέργειας, σε συνδυασμό με τη θέσπιση ανώτατου ορίου/περιθωρίου κέρδους».