Η Ινδία ανάμεσα σε δύο κόσμους

Η Ινδία ανάμεσα σε δύο κόσμους
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Κυριακή, 03/07/2022 - 08:08

Την Παρασκευή το μεσημέρι ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν τηλεφωνική συνομιλία και συζήτησαν την κατάσταση των παγκόσμιων αγορών ενέργειας και τροφίμων, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Μόντι.

Η Ινδία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις συνέχισε να αγοράζει ρωσικό αργό πετρέλαιο, δεν ακολούθησε έτσι τις κυρώσεις, όμως πάντοτε την ενδιαφέρει να την θεωρούν οι ΗΠΑ σύμμαχο στην περιοχή.

Στην ανακοίνωση του Μόντι αναφέρεται ακόμα πως οι δύο ηγέτες «αντάλλαξαν ιδέες για το πώς θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί περαιτέρω το διμερές εμπόριο γεωργικών προϊόντων, λιπασμάτων και φαρμακευτικών προϊόντων» και, επιπλέον, «συζήτησαν παγκόσμια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στις διεθνείς αγορές ενέργειας και τροφίμων». Όπως σημειώνεται στο δελτίου Τύπου από το γραφείο του Ινδού πρωθυπουργού ο Μόντι προέτρεψε τον Πούτιν να προχωρήσει σε διάλογο και διπλωματία για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.

Έτσι επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά πως το Νέο Δελχί όχι μόνο θα εξακολουθήσει να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο, αλλά παράλληλα δεν προτίθεται να πιέσει σε καμία περίπτωση τη Μόσχα, πέραν των τυπικών παροτρύνσεων. Ακόμα κάποιος παρατηρητής θα μπορούσε να ισχυριστεί και το ακριβώς αντίθετο.

Δηλαδή, η Ινδία βάζει πλάτη στη Ρωσία για να μην απομονωθεί και να μην καταρρεύσει οικονομικά. Αξίζει να δει κανείς την ποσότητα του πετρελαίου που αγοράζει η Ινδία. Μέχρι πριν από τον πόλεμο το Νέο Δελχί δεν προέβαινε σε εισαγωγές από τη Ρωσία περισσότερο από 2% μέχρι 5% του συνολικού εισαγόμενου πετρελαίου.

Εντούτοις, μόνο τον περασμένο Μάρτιο, που ήταν και ο πρώτος μήνας του πολέμου, αγόρασε από τη Ρωσία 11 εκ. βαρέλια. Τον επόμενο μήνα, τον Απρίλιο, πήρε άλλα 27 εκ. βαρέλια, ενώ τον τρίτο μήνα του πολέμου, τον Μάιο, 21 εκ. βαρέλια. Δηλαδή πέρυσι το ίδιο διάστημα είχε αγοράσει 12, βαρέλια και το 2022 59 εκ. Οι ποσότητες αυτές έχουν προβληματίσει διεθνείς παράγοντες, ορισμένοι από τους οποίους ισχυρίζονται ότι η Ινδία δεν αγοράζει πετρέλαιο για τον εαυτό της μόνο, αλλά στη συνέχεια το μεταπουλάει.

Η σχέση της Ινδίας με την Ρωσία θα πρέπει να αναζητηθούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρώτη με τους γείτονές της. Αυτά τα προβλήματα, άλλωστε, φέρνουν πιο κοντά και την Ινδία με τις δυτικές χώρες και, συγκεκριμένα, με τις ΗΠΑ. Η Ρωσία αποτελεί τον νούμερο ένα προμηθευτεί όπλων της Ινδίας για να αντιμετωπίσει τις απειλές που αισθάνεται ότι εξαπολύονται εναντίον της από την Κίνα και το Πακιστάν.

Η προμήθεια ρωσικών όπλων αποτελεί το κυρίαρχο ζήτημα για την ινδική ασφάλεια. Από την άλλη πλευρά οι πολιτικές και εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα έχουν επίσης τονωθεί. Μετά τη συμφωνία AUCUS οι ΗΠΑ έχουν επανέλθει στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και αναζητούν συμμάχους απέναντι στην Κίνα. Η Ινδία είναι ένας πρόθυμος σύμμαχος, στο μέτρο και τον βαθμό που δεν διαταράσσονται οι σχέσεις της με την Ρωσία. Η χώρα με τα 1,3 δις κατοίκων αποτελεί έτσι μια περιζήτητη σύμμαχο για τόσο για την Ουάσιγκτον, όσο και για τη Μόσχα, κάτι που απ’ ό,τι φαίνεται τελικά εκμεταλλεύεται δεόντος.