Αυξάνει τις εξαγωγές της η Ρωσία σε νέους πελάτες

Αυξάνει τις εξαγωγές της η Ρωσία σε νέους πελάτες
Δευτέρα, 04/07/2022 - 07:00

Η Ρωσία εξήγαγε ορυκτά καύσιμα αξίας 97,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων τις πρώτες 100 ημέρες μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, κατά μέσο όρο 977 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Παρά τις επαπειλούμενες κυρώσεις και τις απαγορεύσεις εισαγωγών, η Ρωσία εξήγαγε ορυκτά καύσιμα αξίας 97,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων τις πρώτες 100 ημέρες μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, κατά μέσο όρο 977 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Η παγκόσμια αγορά ενέργειας έχει υποστεί αρκετά κυκλικά σοκ τα τελευταία χρόνια. Η σταδιακή μείωση των επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο που ακολουθήθηκε από περικοπές της παραγωγής λόγω πανδημίας οδήγησε σε μείωση της προσφοράς, ενώ οι άνθρωποι κατανάλωναν περισσότερη ενέργεια καθώς οι οικονομίες άνοιξαν ξανά και οι χειμώνες έγιναν πιο κρύοι. Κατά συνέπεια, η ζήτηση ορυκτών καυσίμων αυξανόταν ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, γεγονός που επιδείνωσε το σοκ της αγοράς.

Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου. Στις 100 ημέρες από την εισβολή, το πετρέλαιο ήταν μακράν η πιο πολύτιμη εξαγωγή ορυκτών καυσίμων της Ρωσίας, αντιπροσωπεύοντας 48 δισεκατομμύρια δολάρια ή περίπου το ήμισυ των συνολικών εσόδων από τις εξαγωγές.

Ενώ το ρωσικό αργό πετρέλαιο μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια, ένα δίκτυο αγωγών μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 41% του συνόλου των εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ και ορισμένες χώρες εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από το ρωσικό φυσικό αέριο. Από τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια που εξήχθησαν σε αέριο μέσω αγωγών, το 85% πήγε στην ΕΕ.

Το μπλοκ της ΕΕ αντιπροσώπευε το 61% των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων κατά την περίοδο των 100 ημερών.

Η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία -μέλη τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ- ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων εισαγωγέων, με μόνο την Κίνα να τις ξεπερνά.

Η Κίνα ξεπέρασε τη Γερμανία ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας, εισάγοντας σχεδόν 2 εκατ. βαρέλια ρωσικού πετρελαίου με έκπτωση ανά ημέρα τον Μάιο -αυξημένη κατά 55% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ομοίως, η Ρωσία ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας.

Η μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών προήλθε από την Ινδία, η οποία αγόρασε το 18% του συνόλου των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου κατά την περίοδο των 100 ημερών. Σημαντική ποσότητα του πετρελαίου που πηγαίνει στην Ινδία επανεξάγεται ως διυλισμένα προϊόντα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι οποίες προσπαθούν να ανεξαρτητοποιηθούν από τις ρωσικές εισαγωγές.

Ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία, πολλές χώρες έχουν λάβει αυστηρά μέτρα κατά της Ρωσίας μέσω κυρώσεων στις εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των ορυκτών καυσίμων.

Οι ΗΠΑ και η Σουηδία απαγόρευσαν πλήρως τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, με μηνιαίες ποσότητες εισαγωγών να έχουν μειωθεί κατά 100% και 99% τον Μάιο σε σχέση με την έναρξη της εισβολής, αντίστοιχα.

Σε παγκόσμια κλίμακα, οι μηνιαίοι όγκοι εισαγωγών ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 15% τον Μάιο, ένδειξη του αρνητικού πολιτικού κλίματος που περιβάλλει τη χώρα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς κατά την περίοδο των 100 ημερών, περιόρισαν τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Εκτός από τη συλλογική απόφαση της ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία, ορισμένες χώρες αρνήθηκαν επίσης το σύστημα πληρωμών της χώρας σε ρούβλια, οδηγώντας σε μείωση των εισαγωγών.

Ο περιορισμός των εισαγωγών είναι πιθανό να συνεχιστεί. Η ΕΕ υιοθέτησε πρόσφατα ένα έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με το οποίο απαγορεύονται πλήρως όλα τα ρωσικά προϊόντα αργού πετρελαίου που μεταφέρονται από τη θάλασσα. Η απαγόρευση, η οποία καλύπτει το 90% των εισαγωγών πετρελαίου της ΕΕ από τη Ρωσία, πιθανότατα θα πραγματοποιήσει τον πλήρη αντίκτυπό της μετά από μια περίοδο έξι έως οκτώ μηνών που επιτρέπει την εκτέλεση των υφιστάμενων συμβάσεων.

Ενώ η ΕΕ καταργεί σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ένα πλήρες μποϊκοτάζ στα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας θα έπληττε επίσης την ευρωπαϊκή οικονομία - ως εκ τούτου, η σταδιακή κατάργηση θα είναι πιθανότατα σταδιακή και θα εξαρτάται από το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον.