Ε.Ε.: Μέσα στη βδομάδα η παρουσίαση του σχεδίου για τα δίκτυα

Ε.Ε.: Μέσα στη βδομάδα η παρουσίαση του σχεδίου για τα δίκτυα
Δευτέρα, 27/11/2023 - 06:13

Τα δίκτυα μεταφοράς θα αντιμετωπίσουν μεγάλη πίεση τα επόμενα χρόνια, καθώς τα κράτη μέλη διαθέτουν περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια συνήθως να φτάνουν στο μέγιστο της δυναμικότητας τους.

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα περιλαμβάνει την επισκευή του δικτύου στην Ευρώπη θα παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα η Κομισιόν με τις επενδύσεις σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας να αποτελούν την ραχοκοκαλιά ώστε να μπορέσει το ηλεκτρικό σύστημα να υποδεχτεί τα νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς ENTSO-E με αφορμή την παρουσίαση του σχεδίου Δράσης Αιολικής Ενέργειας που δίνει έμφαση στην αποτελεσματική αδειοδότηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τονίζει την ανάγκη ταυτόχρονα να δοθεί έμφαση και στις διασυνοριακές γραμμές μεταφοράς αλλά και στα εθνικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς θα διευκολύνει τελικά την αυξανόμενη ζήτηση. Το νέο πλάνο της Κομισιόν για τα δίκτυα και τις αναγκαίες επενδύσεις έρχεται σε μια περίοδο που η Ευρώπη μιλά για την επέκταση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Σύμφωνα με το Bloomberg το σχέδιο περιλαμβάνει μια δέσμευση για επιτάχυνση της αδειοδότησης και μια έκκληση για νέα χρηματοδοτικά μέσα, μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Μάλιστα το προσχέδιο μιλά για την αυξημένη ζήτηση που θα προκύψει για τις ανάγκες της ηλεκτροκίνησης, της θέρμανσης, της ηλεκτροδότησης της βιομηχανίας και της παραγωγής υδρογόνου. Επίσης, το προσχέδιο μιλά και για την προτεραιότητα της αναβάθμισης των δικτύων, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό αυτών μετράει αρκετές δεκαετίες και θα σηκώνει το βάρος της αυξημένης κατανάλωσης ρεύματος τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, η συζήτηση αυτή γίνεται και με δεδομένο πως τα δίκτυα σε πολλές χώρες δεν μπορούν να ικανοποιήσουν την δυναμικότητα των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, και το αποτέλεσμα είναι όπως το έχουμε δει και στη χώρα μας τα κράτη μέλη να υλοποιούν σχεδιασμούς περικοπών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε μονάδες αποθήκευσης και έξυπνα δίκτυα.

Τα δίκτυα μεταφοράς θα αντιμετωπίσουν μεγάλη πίεση τα επόμενα χρόνια, καθώς τα κράτη μέλη διαθέτουν περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια συνήθως να φτάνουν στο μέγιστο της δυναμικότητας τους.

Ο πρόεδρος όεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης κατά την ομιλία του πρόσφατα στην γενική συνέλευση της Ένωσης Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Μεσογείου Med-TSO είχε σταθεί στην ανάγκη πολλαπλασιασμού των ηλεκτρικών δικτύων προκειμένου να υποστηριχθούν οι ενεργειακοί και κλιματικοί στόχοι σε παγκόσμιο επίπεδο, εξηγώντας ότι η μεσογειακή λεκάνη διαθέτει ένα τεράστιο δυναμικό ΑΠΕ, το οποίο μπορεί να τροφοδοτήσει ολόκληρη την Ευρώπη με καθαρή και οικονομικά προσιτή ενέργεια. Ο ΑΔΜΗΕ άλλωστε υλοποιεί ένα πλάνο διεθνών διασυνδέσεων μεταξύ άλλων της δεύτερης διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας και σκοπός των διαχειριστών των δύο χώρων είναι να τριπλασιαστεί η μεταφορική ικανότητα ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.