Iberdrola: Στρατηγική συμμαχία για επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ισπανία

Iberdrola: Στρατηγική συμμαχία για επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ισπανία
Τετάρτη, 07/04/2021 - 16:50

Η Iberdrola και η MAPFRE δημιουργούν μια νέα στρατηγική συμμαχία για κοινές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ισπανία.

Η εταιρεία κοινής ωφελείας και η ασφαλιστική εταιρεία έχουν δημιουργήσει ένα πρωτοποριακό όχημα συν-επένδυσης για την επίτευξη των στόχων τους που περιλαμβάνουν 230 MW πράσινων έργων, τόσο αιολικής ενέργειας όσο και φωτοβολταϊκών (PV), από το χαρτοφυλάκιο της Iberdrola.

Η συμφωνία προβλέπει την προσθήκη περισσότερων λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων με την πάροδο του χρόνου, καθώς και νέων ανανεώσιμων έργων που βρίσκονται υπό ανάπτυξη από τον αγωγό της εταιρείας ενέργειας, με στόχο τα 1 GW.

Η MAPFRE είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος στο όχημα με ποσοστό 80%, ενώ η Iberdrola κατέχει το υπόλοιπο 20% και είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία των αιολικών πάρκων.

Τα πρώτα 100 MW λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων, που βρίσκονται στην Καστίλλη και Λεόν, χωρίζονται μεταξύ δύο αιολικών πάρκων στη Σόρια και στο Μπούργκος.

Τα φωτοβολταϊκά έργα ισχύος 130 MW αναπτύσσονται στην Καστίλλη-Λα Μάντσα, στην επαρχία της Γκουανταλαχάρα, και αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Η Iberdrola δήλωσε ότι είχε φέρει έναν εταίρο για να αναπτύξει το σχέδιο ανανεώσιμης ανάπτυξης και τη στρατηγική εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων, ενώ η MAPFRE προσθέτει έναν παγκόσμιο ηγέτη ανανεώσιμης ενέργειας στις βιώσιμες επενδύσεις της στην Ισπανία. Μέχρι σήμερα, ο ασφαλιστικός όμιλος πραγματοποιεί όλες αυτές τις επενδύσεις σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία μέσω ακινήτων, υποδομών και ιδιωτικών κεφαλαίων.

Ο πρόεδρος της Iberdrola, Ignacio Galán, δήλωσε:

«Η συμμαχία δείχνει την ανάγκη συνεργασίας, με δέσμευση και δράση, προκειμένου να οδηγήσει τη μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την εκβιομηχάνιση και να δημιουργήσει θέσεων εργασίας στη χώρα μας. Αυτή η επείγουσα στρατηγική έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Στη MAPRE βρήκαμε έναν ιδανικό συνεργάτη για να οδηγήσουμε επενδύσεις και έργα στις τεχνολογίες του μέλλοντος, επιτρέποντάς μας να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη, πιο ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία για όλους».

Ο πρόεδρος του MAPFRE, Antonio Huertas, πρόσθεσε:

«Αυτή η συμμαχία μας επιτρέπει να αναπτυχθούμε μαζί και, στην περίπτωσή μας, να συνεχίσουμε να διαφοροποιούμε το χαρτοφυλάκιό μας σε ένα σενάριο χαμηλού επιτοκίου ενισχύοντας ταυτόχρονα τις επενδύσεις με θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Εν τω μεταξύ, θα προχωρήσουμε με τη δέσμευσή μας για ενεργειακή απόδοση ως μέσο για την πράσινη ανάπτυξη που βασίζεται σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα».