Iberdrola: Συμφωνία συνεργασίας με την GS Energy για την ανάπτυξη έργων στην Κορέα και σε άλλες ασιατικές περιοχές

Iberdrola: Συμφωνία συνεργασίας με την GS Energy για την ανάπτυξη έργων στην Κορέα και σε άλλες ασιατικές περιοχές
Παρασκευή, 18/06/2021 - 16:20

Η Iberdrola, στο πλαίσιο τη στρατηγική της για τη μετάβαση στη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή Ασίας- Ειρηνικού υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης (MOU) με την εταιρεία ενέργειας GS Energy για έργα στη Νότια Κορέα και σε άλλες ασιατικές περιοχές.

Η συμφωνία υπογράφηκε την Πέμπτη στο πλαίσιο της Επιχειρηματικής Συνόδου Κορυφής Ισπανίας-Κορέας, στην οποία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Xabier Viteri, Διευθυντής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Iberdrola και ο Διευθύνων Σύμβουλος της GS Energy, Huh Yongsoo.

Η συμμαχία μεταξύ των εταιρειών θα ενισχύσει την ικανότητα δύο παγκόσμιων ηγετών να αναζητήσουν και να αναπτύξουν περισσότερα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων και υπεράκτιων αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.

Ο Xabier Viteri, διευθυντής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Iberdrola, δήλωσε:

«Η συμφωνία ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική διαφοροποίησης και τον στόχο μας να τοποθετηθούμε σε αγορές με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η συμμαχία θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τις ικανότητες δύο παγκόσμιων ηγετών και να ενισχύσουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να οδηγούμε την ενεργειακή μετάβαση με βάση ανταγωνιστικές τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της GS Energy, Huh Yongsoo, δήλωσε:

«Για να επιτύχουμε την ενεργειακή μετάβαση προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι αναπόφευκτο να υιοθετήσουμε τις βέλτιστες παγκόσμιες πρακτικές. Αυτή η συμφωνία θα μας επιτρέψει να συνδυάσουμε την ικανότητα εκτέλεσης και λειτουργίας της Iberdrola με την αναπτυξιακή μας εμπειρία στην Κορέα και τον Ασιατικό Ειρηνικό, ώστε όλοι να είναι νικητές».

Αναφέρεται ότι η Iberdrola δραστηριοποιείται ήδη στην Ιαπωνία και την Αυστραλία. Το 2020, η Iberdrola μετακόμισε στην ιαπωνική αγορά όταν αγόρασε τον τοπικό προγραμματιστή Acacia Renewables, με 3.300 MW χαρτοφυλάκιο υπεράκτιων αιολικών στα νότια της χώρας.

Η Acacia Renewables αναπτύσσει επί του παρόντος δύο υπεράκτιες αιολικές μονάδες με κοινή ισχύ 1.200 MW, και οι δύο θα λειτουργήσουν έως το 2028. Έχει άλλα τέσσερα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, τα οποία θα προσθέσουν άλλα 2.100 MW. Αυτά τα έξι έργα θα αναπτυχθούν από την Iberdrola σε συνεργασία με την Green Investment Group (GIG) της Macquarie.

Επιπλέον, πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία με την ιαπωνική εταιρεία Cosmo Eco Power για την ανάπτυξη ενός έυπεράκτιου αιολικού έργου 600 MW.

Στην Αυστραλία, η Iberdrola αποτελέι επίσης έναν από τους κύριους προγραμματιστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ύστερα από την αγορά της Infigen Energy πέρυσι. Η εταιρεία έχει πλέον σε λειτουργία 800 MW ηλιακής και αιολικής καθώς και μπαταρίας αποθηκεύσης.

Επί του παρόντος κατασκευάζει περισσότερα από 450 MW και διαθέτει χαρτοφυλάκιο άνω των 1.000 MW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ, η GS Energy έχει 5.800 MW εγκατεστημένης ισχύος σε ενεργειακά έργα. Λειτουργεί 100 MW στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διαθέτει χαρτοφυλάκιο 900 MW.

Η Iberdrola με επενδύσεις 120 δις ευρώ τα τελευταία δέκα χρόνια, είναι ο ηγέτης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με σχεδόν 35.000 MW εγκατεστημένης ισχύος, που την καθιστά μία από τις καθαρότερες στον ενεργειακό τομέα.

Με εκπομπές 28 gCO2 / kWh, είναι δύο τρίτα κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η στρατηγική της Iberdrola να επενδύει σε καθαρές ενέργειες και δίκτυα θα επιτρέψει στην εταιρεία να είναι ουδέτερη σε άνθρακα έως το 2030.