Η Ισπανία και η Πορτογαλία επανέφεραν το ρεύμα μετά το χειρότερο μπλακ-άουτ στην ιστορία τους, αν και οι αρχές δεν έδωσαν πολλές εξηγήσεις για το τι το προκάλεσε ή πώς θα αποτρέψουν την επανάληψή του.
Οι φωτεινοί σηματοδότες επανήλθαν, τα δρομολόγια των τρένων και του μετρό επέστρεψαν σιγά σιγά και τα σχολεία άνοιξαν ξανά. Οι εργαζόμενοι προσπαθούσαν να φτάσουν στις δουλειές τους, ασανσέρ έμειναν με ανθρώπους μέσα που δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους, αναφέρει σto εκτενές ρεπορτάζ του το Dnews.gr.
Ενώ ο ισπανικός διαχειριστής του δικτύου REE απέκλεισε την Τρίτη ως αιτία την επίθεση στον κυβερνοχώρο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας δήλωσε ότι θα διερευνήσει αν οι ενεργειακές υποδομές της χώρας είχαν υποστεί τρομοκρατικό χτύπημα, ενώ ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν είχε αποκλείσει τίποτα.
Η αιφνίδια διακοπή προκάλεσε πτώση στην κατανάλωση που αντιστοιχεί στο 60% της ζήτησης στην Ισπανία μέσα σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα γύρω στο μεσημέρι της Δευτέρας.
«Δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα και να κάνουμε λάθη», δήλωσε την Τρίτη ο Σάντσεθ. «Θα ανακαλύψουμε τι συνέβη σε αυτά τα πέντε δευτερόλεπτα».
Σύμφωνα με το Reuters, η REE δήλωσε ότι είχε εντοπίσει δύο περιστατικά απώλειας παραγωγής ενέργειας, πιθανότατα από ηλιακούς σταθμούς, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ισπανίας που προκάλεσαν αστάθεια στο ηλεκτρικό σύστημα και οδήγησαν σε διακοπή της διασύνδεσής της με τη Γαλλία.
Η Ισπανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη και το μπλακάουτ προκάλεσε συζήτηση σχετικά με το αν η αστάθεια της προσφοράς από την ηλιακή ή την αιολική ενέργεια καθιστά τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας πιο ευάλωτα.
Η Redeia, στην οποία ανήκει η Red Electrica, προειδοποίησε τον Φεβρουάριο στην ετήσια έκθεσή της ότι αντιμετώπιζε τον κίνδυνο «αποσυνδέσεων λόγω της υψηλής διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χωρίς τις τεχνικές ικανότητες που απαιτούνται για την κατάλληλη αντίδραση σε περίπτωση διαταραχών».
Η επενδυτική τράπεζα RBC ανέφερε ότι το οικονομικό κόστος του μπλακ άουτ θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 2,25 και 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, κατηγορώντας την ισπανική κυβέρνηση για υπερβολικό εφησυχασμό όσον αφορά τις υποδομές σε ένα σύστημα που εξαρτάται από την ηλιακή ενέργεια με μικρή αποθήκευση μπαταριών.
Πολλά προβλήματα υπήρξαν και σε γνωστές αυτοκινητοβιομηχανίες με την SEAT να δηλώνει ότι το ρεύμα επέστρεψε στο εργοστάσιο αυτοκινήτων της Βαρκελώνης στη 1 π.μ. την Τρίτη, αλλά ότι δεν είχε ακόμη πλήρη παραγωγή.
Η Volkswagen τόνισε ότι το εργοστάσιό της στη Ναβάρα έχασε μια ημέρα παραγωγής - που αντιστοιχεί σε 1.400 αυτοκίνητα - καθώς δεν ήταν σε θέση να επανεκκινήσει μέχρι τις 14:30 την Τρίτη.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Ο Javier Diaz, ένας 24χρονος φοιτητής, αναγκάστηκε να κοιμηθεί στη Movistar Arena της Μαδρίτης, έναν μουσικό χώρο, αφού βρέθηκε αποκλεισμένος στην πρωτεύουσα.
Οι αρχές της Μαδρίτης έβαλαν δωρεάν λεωφορεία για να μεταφέρουν τον κόσμο στη δουλειά του την Τρίτη και το μετρό και ορισμένα τρένα ξανάρχισαν να λειτουργούν, αν και με καθυστερήσεις. Ο οικοδόμος William Galicia, 39 ετών, είχε δει τρία λεωφορεία να περνούν εντελώς γεμάτα.
Τη Δευτέρα κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πολλές περιοχές της Ισπανίας, ενώ αναπτύχθηκαν και περίπου 30.000 αστυνομικοί .
Στο σταθμό Atocha της Μαδρίτης, αστυνομικοί και εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού μοίρασαν κουβέρτες και μπουκάλια με νερό.
Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πιθανή δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα στη βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας μετά την ενεργοποίηση μιας γεννήτριας για να τροφοδοτήσει ένα μηχάνημα οξυγόνου.
Τα μπαρ και τα εστιατόρια μετρούν απώλειες αφού τα ψυγεία και οι καταψύκτες τους βγήκαν εκτός λειτουργίας για αρκετές ώρες.
«Φοβόμαστε ότι θα χαλάσουν, ότι πρέπει να τα πετάξουμε όλα. Δεν ξέρουμε αν η ασφάλεια θα τα καλύψει», δήλωσε η Μαρία Λουίζα Πινόλ, 63 ετών, ιδιοκτήτρια του μπαρ Granja Isabel στη Βαρκελώνη, το οποίο αναγκάστηκε να κλείσει το βράδυ της Δευτέρας.
Στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση δήλωσε ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν και πάλι, τα αεροδρόμια λειτουργούν, αν και με καθυστερήσεις στη Λισαβόνα, ενώ το μετρό της πρωτεύουσας επαναλειτουργεί και τα τρένα λειτουργούν.
Ο Carlos Cagigal, εμπειρογνώμονας σε θέματα ενέργειας, δήλωσε ότι η διακοπή πιθανώς συνέβη επειδή τα πυρηνικά εργοστάσια της Ισπανίας δεν λειτουργούσαν εκείνη τη στιγμή, πράγμα που σημαίνει ότι όλη η ηλεκτρική ενέργεια προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές που τροφοδοτούσαν κορεσμένους υποσταθμούς.
Όταν ένας από αυτούς τους υποσταθμούς απέτυχε και δεν υπήρχε επαρκής εφεδρεία, τα πρωτόκολλα ασφαλείας ενεργοποιήθηκαν και το σύστημα αποσυνδέθηκε, είπε.
«Με δεδομένες αυτές τις ανισορροπίες του συστήματος... υπάρχει ένα μικρό περιθώριο κινδύνου να ξανασυμβεί αυτό», είπε.
Ο Alberto Nunez Feijoo, ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει το σχέδιό της να κλείσει τα πυρηνικά εργοστάσια.
Χτες ο Σάντσεζ απέκλεισε ως αιτία κάποια αστοχία σε σταθμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είπε ότι οι πυρηνικοί σταθμοί της Ισπανίας δεν είχαν ακόμη επαναλάβει τη λειτουργία τους την Τρίτη, γεγονός που, όπως είπε, δείχνει ότι δεν είναι πιο ανθεκτικοί από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Πρόσθεσε πως την ώρα του μπλακ άουτ η ζήτηση ήταν χαμηλή και ότι υπήρχε μεγάλη προσφορά. «Αυτό που συνέβη χθες ήταν ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός υπό κανονικές συνθήκες», δήλωσε ο Σάντσεθ.