Στη δημοσκόπηση δεν μπορούσαν βέβαια να λείπουν οι ερωτήσεις για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και οποία θα ισχύσουν από τον ερχόμενο Νοέμβριο, για το επίδομα 250 ευρώ στους συνταξιούχους και την επιστροφή ενός ενοικίου σε ορισμένες κατηγορίες ενοικιαστών.
Ήδη, η προαναγγελία αυτών των μέτρων, είχε προκαλέσει τον αρνητικό σχολιασμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης τόσο για την αποτελεσματικότητα τους στη βελτίωση των οικονομικών των ευάλωτων και όχι μόνο νοικοκυριών, όσο και για τον χρόνο που επιλέχθηκε να γίνει, 7 μήνες νωρίτερα από την έναρξη τους και ενώ δημοσκοπικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραπαίει.
Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι παρά την ανακοίνωση των μέτρων τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας κατά μόνο μια μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση στο 24% από 23%. Μια άνοδος που μάλλον είναι στασιμότητα.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ο τρόπος που τα φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα μαζικής ενημέρωσης προσπαθούν να εμφανίσουν τις απόψεις των πολιτών για τα κυβερνητικά μέτρα, ως θετικές.
Τι προκύπτει, όμως, από τη δημοσκόπηση;
Στην ερώτηση για την επιστροφή του ενός ενοικίου κατ’ έτος στους ενοικιαστές, στο γενικό σύνολο των πολιτών, κρίθηκε ως θετικό μόλις από το 12%, ενώ ως αναποτελεσματικό από το 33%. Ένα 45% απάντησε ότι είναι ναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκεί για να βοηθήσει ουσιαστικά τους ενοικιαστές. Και αυτό το 45% «βαπτίστηκε» από τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ ως μια «θετική» αποδοχή του μέτρου από τους πολίτες. Αλλά η αλήθεια είναι ότι όταν δίνεται μια οικονομική ενίσχυση που δεν επαρκεί, τότε αυτή λαϊκά αποκαλείται μέτρο-ασπιρίνη που δεν έχει θετικό πρόσημο στην κοινωνία.
Το ίδιο συμβαίνει και με την ερώτηση για το βοήθημα των 250 ευρώ ετησίως (0,68 ευρώ την ημέρα) στους χαμηλοσυνταξιούχους. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το βλέπουν ως θετικό μέτρο μόλις το 10% των ερωτώμενων, ενώ το 31% θεωρεί ότι είναι προς λάθος κατεύθυνση. Στην ερώτηση αυτή βέβαια όπως είναι λογικό ένα 51% απάντησε ότι ναι με το μέτρο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά «χρειάζονται και άλλα» προφανώς γιατί απαιτούν την επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης και όχι ένα βοήθημα-ψίχουλα.
Και πάλι, όμως, τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ άθροισμα στις θετικές απόψεις και αυτό το 51% για να βγάλουν αποδεκτά από την κοινωνία τα κυβερνητικά μέτρα.
Το θέμα για την κυβέρνηση, όμως, είναι ότι ψηφίζουν οι πολίτες με βάση τα πεπραγμένα της και όχι τα φιλικά μέσα ενημέρωσης που τη «λιβανίζουν».
ΥΓ. Χθες είδε το φως της δημοσιότητας η ετήσια έκθεση για την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην ΕΕ που συντάσσεται από την Ένωση Ελευθεριών για την Ευρώπη (Liberties), η οποία, μεταξύ άλλων αρνητικών για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναφέρει πως στην Ελλάδα η κατανομή της κρατικής διαφήμισης «συνεχίζει να δέχεται κριτική για την έλλειψη διαφάνειας και την πιθανή μεροληψία της» και πως «κατανέμεται εδώ και αρκετό καιρό με τρόπους που φαίνεται να ευνοούν τα μέσα ενημέρωσης που συντάσσονται με την κυβερνητική γραμμή, εγείροντας ανησυχίες για έμμεση επιρροή στο περιεχόμενο των μέσων ενημέρωσης». Το σίγουρο είναι πως και αυτή την επίσημη ευρωπαϊκή διαπίστωση θα προσπαθήσουν να την «διαβάσουν» όπως τους βολεύει η κυβέρνηση και τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης.