Γιάννης Τριήρης: Τον «καθάρισαν» και τώρα βλέπει Λευκό Οίκο

Γιάννης Τριήρης: Τον «καθάρισαν» και τώρα βλέπει Λευκό Οίκο
Τρίτη, 05/03/2024 - 06:42

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, «καθάρισε» τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πλέον μπορεί χωρίς κανένα εμπόδιο να συνεχίσει τη διεκδίκηση του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων και στη συνέχεια την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο.

Συγκεκριμένα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε δικαστική απόφαση Δικαστηρίου του Κολοράντο με την οποία ο Τραμπ είχε αποκλειστεί από τα ψηφοδέλτια για τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων, με το σκεπτικό ότι είχε εμπλακεί στην επίθεση στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Η απόφαση αυτή απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και πλέον ο Τραμπ στην κυριολεξία καλπάζει για το χρίσμα, καθώς η μοναδική αντίπαλος του Νίκι Χέιλι δεν δείχνει ικανή να τον κερδίσει.

Σήμερα Τρίτη, πάντως, θα υπάρξει μια πιο καθαρή εικόνα για το ποιος τελικά θα είναι ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλος του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές, καθώς πραγματοποιούνται 15 προκριματικές αναμετρήσεις για το χρίσμα σε κρίσιμες Πολιτείες.

Σε κάθε περίπτωση στις ΗΠΑ, όλα δείχνουν να αλλάζουν και η διακυβέρνηση θα επιστρέψει εκ νέου στα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ.

Ένα ισχυρό ενδεχόμενο που τρομάζει τους υπόλοιπους δυτικούς συμμάχους, καθώς φοβούνται μεγάλες αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της υπερδύναμης με ηγέτη τον Τραμπ, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με το ΝΑΤΟ και τους πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουκρανία και στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα δείγματα γραφής που έχει δώσει ο Τραμπ ισχυροποιούν τους φόβους για αποχώρηση των ΗΠΑ από πολεμικές συρράξεις, γεγονός που ιδιαίτερα στην Ουκρανία θα αφήσει τους υπόλοιπους δυτικούς αντιμέτωπους με τον Πούτιν, χωρίς την αμερικάνικη στήριξη.

Άλλωστε μόλις πριν λίγες μέρες ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στους δυτικούς συμμάχους του προς χάριν του Βλαντιμίρ Πούτιν, απειλώντας τους προς αν δεν πληρώνουν όσα πρέπει στο ΝΑΤΟ δεν θα έχουν αμερικανική προστασία.

Παλιότερα είχε σχεδόν δηλώσει θαυμαστής του Πούτιν και είχε υποστηρίξει ότι μπορεί να τα βρει εύκολα μαζί του και να τελειώσει γρήγορα τον πόλεμο.

Όσον αφορά την άλλη σύρραξη, στη Λωρίδα της Γάζας, οι δυτικοί σύμμαχοι δεν ξεχνούν ότι επί προεδρίας του είχε μεταφερθεί από το Τελ Αβιβ στην Ιερουσαλήμ η πρωτεύουσα του Ισραήλ με ότι αυτό σημαίνει για τις παρούσες συνθήκες. Όχι ότι και ο Μπάιντεν έκανε το σωστό.

Όσο, όμως και αν ανησυχούν οι Ευρωπαίοι και απεύχονται μια επανεκλογή Τραμπ, τα μαντάτα που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δείχνουν ότι αυτός θα είναι σε μερικούς μήνες ο νέος πλανητάρχης. Γιατί προφανώς οι Αμερικανοί δεν είδαν αυτά που ήθελαν από τον Μπάιντεν και δεν έχουν και άλλη επιλογή, πέραν του Τραμπ.

Δυστυχώς οι δυο τους όπως όλα δείχνουν θα είναι οι υποψήφιοι Πρόεδροι των ΗΠΑ και … ο Θεός να βάλει το χέρι του.

ΥΓ. Όχι πως στην Ευρώπη έχουμε και πολύ καλύτερες επιλογές.