Γιάννης Τριήρης: Δεν θα τελειώσει γρήγορα ο εφιάλτης της ακρίβειας

Γιάννης Τριήρης: Δεν θα τελειώσει γρήγορα ο εφιάλτης της ακρίβειας
Τρίτη, 02/01/2024 - 06:39

Δυστυχώς, όπως όλα προοιωνίζουν ο εφιάλτης της ακρίβειας δεν θα έχει γρήγορο τέλος.

Οι εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς, σε συνδυασμό με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατικής Αρχής για την Ελλάδα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός και τη χρονιά που μόλις μπήκε θα κινηθεί ανοδικά.

Ιδιαίτερα στον τομέα των τροφίμων ο ρυθμός ανόδου του πληθωρισμού εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερος του 5% ίσως και ακόμη μεγαλύτερος. Και το ποσοστό αυτό της αύξησης των τιμών βέβαια έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες ανατιμήσεις που στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι ακόμη υψηλότερες από αυτές που μετρώνται στατιστικά.

Κατά συνέπεια ακόμη και οι αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς που ισχύουν για το 2024 στην πραγματικότητα θα εξοβελιστούν από τις ανατιμήσεις που έρχονται και ολόκληρο το 2024 θα είναι το ίδιο ή και ακόμη ακριβότερο.

Όσον αφορά την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ακριβείας, που όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα εφιάλτη των πολιτών, εκ του αποτελέσματος απέτυχαν.

Η Eurostat, η επίσημα ευρωπαϊκή στατιστική αρχή, στην τελευταία της ανακοίνωση ανέφερα ότι στην Ελλάδα ο πληθωρισμός στον τομέα των τροφίμων ήταν ο δεύτερος υψηλότερος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλά και η ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική στατιστική αρχή, κατέγραψε πληθωρισμό τροφίμων στο 9%, αλλά με αυξήσεις σε βασικά αγαθά σε ετήσια βάση που ξεπερνούν το 30%, όπως για παράδειγμα στα έλαια.

Πρόβλημα βέβαια το οποίο ένιωσαν στην τσέπη τους στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι καταναλωτές. Και μάλιστα σύμφωνα με έρευνες εξειδικευμένων εταιριών το αποδίδουν πρωτίστως στην αισχροκέρδεια.

Μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν το βλέπει και συνεχίζει τα ημίμετρα, όπως τα ταμπελάκια με δήθεν χαμηλές τιμές και τα καλάθια του νοικοκυριού, αφήνοντας ασύδοτους τους αετονύχηδες της αγοράς να αισχροκερδούν, καθώς δεν υφίσταται ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο για τις κερδοσκοπικές αυξήσεις τιμών.

Παράλληλα, αρνείται πεισματικά να προβεί σε μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα είδη ευρείας κατανάλωσης -όπως έκανε και για τα καύσιμα- ενισχύοντας έτσι την κρατική κερδοσκοπία, καθώς τα έσοδα για το Δημόσιο από το ΦΠΑ αυξάνονται όσο αυξάνονται οι τιμές σε βάρος των καταναλωτών.

Με την πολιτική αυτή το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα ο εφιάλτης της ακρίβειας.