Γιάννης Τριήρης: Απανωτά χτυπήματα από τράπεζες και κυβέρνηση

Γιάννης Τριήρης: Απανωτά χτυπήματα από τράπεζες και κυβέρνηση
Πέμπτη, 28/12/2023 - 07:31

Αντιμέτωποι και με την εφορία θα βρεθούν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες και συγκεκριμένα αυτοί που είχαν λάβει δάνεια είτε για την απόκτηση στέγης είτε για την αγορά καταναλωτικών προϊόντων, ενώ φέτος ήδη δέχτηκαν βαρύ οικονομικό πλήγμα από την αύξηση των επιτοκίων.

Όπως είναι γνωστό οι δανειολήπτες τη χρονιά που φεύγει σε λίγα εικοσιτετράωρα κλήθηκαν να πληρώσουν υπέρογκα αυξημένες δόσεις για τα στεγαστικά, τα καταναλωτικά και τα προσωπικά τους δάνεια, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, με την προτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι, που οι αυξήσεις των δόσεων των δανείων τους, τους τίναξαν στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, προς όφελος των τραπεζών, σε λίγους μήνες θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους φόρους και στην εφορία. Και το χειρότερο είναι ότι αυτοί που θα πληρώσουν το μάρμαρο είναι οι οικονομικά ασθενείς και εμπίπτουν στα λεγόμενα τεκμήρια για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος, επειδή η κυβέρνηση δεν τους … πιστεύει ότι είναι φτωχοί.

Γιατί θα συμβεί αυτό; Απλά γιατί τα αυξημένα ποσά που έχουν πληρώσει στις τράπεζες για τα δάνεια τους, λόγω της ανόδου των επιτοκίων χορηγήσεων, προστίθενται στα άλλα «τεκμήρια» για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος και έτσι το εκτινάσσουν στα ύψη και μαζί τους φόρους που θα τους επιβληθούν.

Και φτωχοί και αδικημένοι. Γιατί απλά έτσι κρίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Επειδή είναι ανίκανο να ελέγξει τη φοροδιαφυγή επιβάλει οριζόντια μέτρα, όπως ακριβώς έπραξε και με το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο και την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αδιαφορώντας για τις συνέπειες σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που δίνουν αγώνα επιβίωσης.

Και δεν είναι βέβαια η μοναδική κατάφορη αδικία σε βάρος πολιτών η προαναφερόμενη της διπλής αύξησης τόσο των δόσεων των δανείων τους όσο και των φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν επειδή αναγκάστηκαν να δανειστούν.

Υπάρχει και άλλη μια εξόφθαλμη αδικία που η κυβέρνηση χρόνια τώρα λέει ότι θα διορθώσει αλλά δεν το πράττει, απλά γιατί … είναι πολλά τα λεφτά.

Αυτή η αδικία αφορά στους συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ το μήνα και πληρώνουν ακόμη το μνημονιακό χαράτσι της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Ένα χαράτσι που αρχίζει από 3% επί της σύνταξης και φθάνει μέχρι το εξωφρενικό 14% και μάλιστα επί του συνόλου της σύνταξης.

Και είναι τόσο άδικη αυτή η Εισφορά, ώστε υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις που κάποιοι συνταξιούχοι αντί να λαμβάνουν τις αυξήσεις που δίνονται τα τελευταία δυο χρόνια βλέπουν μείωση στη σύνταξη τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένας συνταξιούχος που λαμβάνει 1.695 ευρώ μικτά σήμερα, πληρώνει ΕΑΣ 3% και έχει κράτηση 50,85 ευρώ, οπότε η σύνταξη του διαμορφώνεται στα 1.644,15 ευρώ. Με την αύξηση κατά 3% για το 2024, (στα μικτά) η σύνταξη ανεβαίνει στα 1.745,85 ευρώ, αλλά η κράτηση ΕΑΣ πάει στο 6%, οπότε αυτομάτως εξαφανίζεται όλη η αύξηση και γυρίζει στο μείον, με τη σύνταξη στα 1.641,09 ευρώ!

Ο ορισμός της αδικίας και του παραλογισμού.