Γιάννης Τριήρης: Καταρρέουν ένα-ένα τα κυβερνητικά αφηγήματα

Γιάννης Τριήρης: Καταρρέουν ένα-ένα τα κυβερνητικά αφηγήματα
Τετάρτη, 04/10/2023 - 06:53

Ισχυρή οικονομία και ασφάλεια ήταν τα συνθήματα που πρόβαλε η Νέα Δημοκρατία για να κερδίσει τις εκλογές του καλοκαιριού και τα κατάφερε.

Αυτό που δεν κατάφερε ήταν να κάνει πράξη τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

Η πορεία της οικονομίας ότι και αν υποστηρίζει η κυβέρνηση είναι προβληματική και αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο στην πράξη, αλλά και από τις μελέτες που γίνονται, όπως η χθεσινή του ΙΟΒΕ.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ήταν στο ναδίρ το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών του ΣΕΒ, ένας δείκτης που προμηνύει εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα για τα νοικοκυριά.

Το υψηλό κόστος ζωής, με τον πληθωρισμό να κατατρώει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, καθώς και οι φυσικές καταστροφές με τις ανυπολόγιστες ζημιές που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα επέδρασαν καταλυτικά στις προσδοκίες των Ελλήνων καταναλωτών.

Η νέα κυβερνητική θητεία που επικοινωνιακά είχε προβληθεί από τα φιλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι θα περιορίσει τις όποιες αβεβαιότητες και θα διασφαλίζει σταθερότητα για τα επόμενα χρόνια, μοιάζει με εφιάλτη για τους πολίτες.

Και όχι μόνο στο πεδίο της οικονομίας, αλλά και γενικότερα της καθημερινότητας, με την δεύτερη υπόσχεση της κυβέρνησης για ασφάλεια να μένει ανεκπλήρωτη.

Η εγκληματικότητα οργιάζει και κυρίως η μικροεγκληματικότητα, με ένα νέο εφιάλτη να γεννιέται, αυτόν της παραβατικότητας των ανηλίκων. Στα ψιλά των ΜΜΕ περνούν καθημερινά γεγονότα που καταγράφουν πρωτόγνωρες καταστάσεις για τη χώρα μας.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε σημειώθηκαν δύο περιστατικά όπου ανήλικοι επιτέθηκαν σε ανήλικους για να τους ληστέψουν και μάλιστα με τη χρήση σιδερογροθιών και τραυματισμούς που οδήγησαν τα ανήλικα θύματα στο νοσοκομείο.

Και δεν είναι μόνο η εγκληματικότητα στους δρόμους που απειλεί την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών.

Εδώ όπως αποκαλύφθηκε κινδύνευσαν, και μάλιστα χωρίς να το γνωρίζουν, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ, ενώ υπήρχε πρόβλημα με την στατικότητα του στεγάστρου του σταδίου, που η κυβέρνηση γνώριζε, αλλά δεν έπραξε τίποτα.

Θα πει κανείς βέβαια ότι μετά τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες που είχαν ως τραγικό αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών και την καταστροφή περιουσιών δισεκατομμυρίων ευρώ, τα άλλα ζητήματα φαίνονται επουσιώδη.

Η αλήθεια είναι ότι όλα μαζί σοβαρά και σοβαρότερα προβλήματα υπάρχουν και δεν φαίνεται να υπάρχουν προοπτικές για την άμεση αντιμετώπιση τους από την κυβέρνηση, που έχει τα ηνία της χώρας για δεύτερη τετραετία.

Και το μεγάλο ερώτημα που γεννιέται είναι αν οι πολίτες συνεχίζουν να εμπιστεύονται αυτή την κυβέρνηση και στη σημερινή συγκυρία των αυτοδιοικητικών εκλογών θα στηρίξουν τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους που αυτή υποστηρίζει.